Published On: Sri, srp 7th, 2021

Mural Mladiću u Foči mjerilo je bijede rada Valentina Inzka

Odlazeći visoki predstavik u BiH Valentin Inzko odlučio je da pred kraj mandata i uoči obilježavanja genocida u Srebrenici 11. srpnja, osobno obići sve lokacije u državi na kojima se nalaze murali posvećeni osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću i drugim ratnim zločincima.

U poruci za javnost BiH, Inzko opisuje osobna osjećanja kada je došao u Foču, gdje je posljednji mural postavljen Mladiću visok 25 metara.

“Šok, grč i nevjerica”, riječi su kojima Inzko opisuje svoje osjećanje kada je, kako kaže, u tom gradu vidio puno “velikih murala s likovima velikih ratnih zločinaca”.

“Shvatio sam da je nužno poslati SOS širom civiliziranog svijeta …”, naveo je Inzko koji za situaciju s muralima kaže da je “nakaradna” i ironično primmećuje da bi se mogla sačiniti “turistička karta top bosanskohercegovačkih gradova s muralima…”

“Foča je tu zasigurno među ‘prvacima’. Brojne su i velike i male ulice i trgovi u RS nazvani po pravsnažno presuđenim ratnim zločincima, ali i po onima koji su uspjeli izbjeći ruku pravde…”, naveo je Inzko.

Naveo je i da, dok se cijeli svijet s pijetetom i poštovanjem sjeća srebreničkih žrtava, u Bosni i Hercegovini, ili, kako kaže, preciznije u entitetu Republika Srpska, “svjedočimo poštovanju i veličanju arhitekata tih zločina, osuđenih ratnih zločinaca, negiranju genocida u Srebrenici, relativizaciji povijesnih činjenica…”.

Smatra da međunarodna zajednica što prije treba da razmotri moguće dalje korake.

“Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo u civiliziranom svijetu i to mora imati posljedice”, naveo je, između ostalog, Incko.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x