Published On: Pon, ruj 6th, 2021

MULTIETNIĆAR: Građanin Sarajeva, sin Hrvata i Srpkinje u obrani etnički počišćenog grada…

Komšić je mišljenja da je Sarajevo od svog osnivanja pa do danas imalo većinsko bošnjačko ili muslimansko stanovništvo te da ne vidi zašto bi to samo po sebi, ili bilo kojem civiliziranom čovjeku moglo biti sporno.

“Sarajevo je opet, istovremeno, kroz stoljeća multietnički i kozmopolitski grad i upravo je zbog te činjenice ubijano i razarano”, smatra Komšić.

Prema njegovom mišljenju, Sarajevo je “multietnički, kozmopolitski i slobodarski grad i takvo će ostati, bez obzira tko u njemu činio etničku većinu”.

Komšić zna u Dayton, drugi su to bolan krivo proćitali…

Komentirajući izjavu Schmidta da je Komšić hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH, ali su ga više birali Bošnjaci nego Hrvati, Komšić kaže da je “inzistiranje na etničkom legitimitetu u kontekstu izbornog zakona negiranje svih presuda Europskog suda za ljudska prava”.

Smatra da će Schmidtu trebati još vremena u BiH da se upozna o daytonskom ustavu, jer “to o čemu govori ne postoji u Ustavu”.

“S obzirom na to da Schmidt kao vrhovni tumač Daytonskog sporazuma i po bonskim ovlastima ima mogućnost da mijenja naše zakonodavstvo, pozivam ga da u tome smislu nametne izmjene Ustava i Izbornog zakona na način kako on misli da to treba, i da onda snosi odgovornost za posljedice takvog antieuropskog poteza”, rekao je Komšić.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x