Published On: Sat, Jun 10th, 2017

Muftija mostarski Salem ef. Dedović: Ramazan liječi slabosti duše i srca

Ramazan liječi bolesti i slabosti duše i srca, velika je to škola duhovnosti, morala i ljudskosti. Ona se otvara jednom godišnje za sve koji žele zastati nad sobom, svojim životom, koji streme ka ostvarenju svog osobnog mira, mira s drugima i, naravno, mira s Onim Koji upravlja svijetom i određuje naš početak i kraj na zemlji. U Njegovoj je odredbi naša nafaka.
Ovo je, govoreći o značaju mubarek mjeseca ramazana, u prigodnom razgovoru za “Avaz” izjavio muftija mostarski Salem ef. Dedović.

Ispoljena žrtva

On je istakao i da je ramazan inspirativno i jedinstveno vrijeme u kojem muslimani okrepljuju svoju duhovnost izvršavanjem raznolikih ibadeta, a napose ibadeta posta, kao iznimno vrijednog i dragocjenog, za čije upotpunjavanje slijedi velika nagrada koju Gospodar priprema za tu ispoljenu veliku žrtvu i iskrenu predanost u vjeri.

– Ramazan je inspirativna škola koja uči vjernosti, koja se temelji na iskrenosti i ljubavi, koja kazuje da se bez požrtvovanja, strpljivosti, reda i poretka ne može ništa postići. To su praiskonske vrijednosti na kojima se temelji život na zemlji, a koje su danas u mnogim prilikama vrlo površne, vrlo plitke, nedosljedne i nepotpune – napomenuo je Dedović.

Muftijstvo mostarsko i medžlisi unutar njega i ovog ramazana priređuju brojne vjersko-kulturne sadržaje kojima nastoje okupiti što više vjernika, što je u vremenu u kojem živimo od izuzetnog značaja.

Predanost i iskrenost

– Naravno da nam je važno saznanje da je naša zajednica u stanju okupiti veliki broj muslimana kroz različite sadržaje ramazana. To, nadam se, govori io zanimljivosti, raznolikosti i prihvatljivosti onoga što se priređuje, a s druge strane vjerujem da to govori io povjerenju koje naši vjernici imaju u našu zajednicu. Važno je da postoje predanost, iskrenost, ustrajnost i odlučnost u onome što se poduzima, i to će onda polučiti dobre ishode – kazao je Dedović.

Posjete povratničkim džematima

Tijekom ramazana intenzivirane su i posjete udaljenim i povratničkim džematima Muftijstva.

– Ako želimo napraviti neki progres, onda ćemo slijediti taj tečaj i zanavljati kakve-takve oblike života na tim područjima. Periferija ne treba biti daleko od centra, postoje tamo pretpostavke da se organizira i razvija ne samo duhovni nego i svaki drugi oblik života. Treba davati poticaje i podršku svim tim inicijativama i vrijednim pregaocima koji žele nešto napraviti, koji žive svoj zavičaj, pa makar i s neke udaljenosti, ali najvažnije je da su ostali vezani za njega i da tamo ostavljaju dio sebe i svog vremena – izjavio je Dedović.