Published On: Mon, Nov 18th, 2013

“MUDRA” POLITIKA SDS-a: Je li moguće da je Dodik toliko čist pa da ga ruše isključivo na hrvatskom pitanju?

BANJA LUKA – Otkada je krenula kampanja u RS-u za predstojeće parlamentarne izbore, SDS ne uzmiče od propagande kako je zapravo Dodik Čovićev igrač koji je podredio politiku RS-a hrvatskom pitanju u BIH. Zanimljivo je kako se mladi prvaci SDS-a ne sjećaju vremena autarkične politike tog entiteta koju su vodili njihovi politički preci. U to vrijeme RS-u su oduzimane ovlasti za ovlastima a centralna tema dnevnika bila je “gašenje genocidne tvorevine” i 100% BIH. Dodik je dolaskom na vlast brzo prebacio lopticu na teren FBIH. Otvorivši hrvatsko pitanje u BIH ojačao je i svoj utjecaj u Federaciji,  te težište političke borbe prebacio iz RS-a u bošnjački entitet. Politika SDS-a do Dodika bila je FBIH nas ne zanima, eto vam Hrvati pa se igrajte s njima, a Srbi u FBIH mogu polako da se pakuju ka RS-u. Politika Dodika dovela je do toga da je SNSD prošle godine govorio o  formiranju srpskih općina u FBIH, RS-u kao stabilnijem dijelu BIH i Federaciji kao problemu. SNSD-ova kritika SDS-a glede hrvatskog pitanja jasna je – Ne možemo se praviti da nas se ne tiče što se radi Hrvatima,  ne zato što ih nešto naročito volimo, nego zato što su Srbi idući na redu kad se rješe Hrvati.  No bez obzira na sve to, SDS se u projekt rušenja Dodika odlučio ići suludom propagandom o tome kako je Čović eto navodno Dodikov mentor, nastojeći građanima RS-a Milorada Dodika predstaviti kao naivčinu. Govorili su mnogi da nove generacije SDS-a predvode neki novi vizionari. Izgleda da ih vode instant političari jednokratnog roka uporabe. Čudi što Ognjen Tadić koji glasi za mudrijeg predstavnika te nove generacije još uvijek nije zaustavio SDS-ov politički spin.

 

Milorad Dodik i SNSD odlučni su da blokiraju sve za račun Dragana Čovića, pa i usvajanje dopuna Izbornog zakona koje bi omogućile održavanje izbora 2014. godine, tvrdi zastupnica SDS u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Aleksandra Pandurević.

-Više uopće nema sumnje da Dodik djeluje pod dirigentskom palicom Dragana Čovića koji računa da će na stalnoj krizi, blokiranju provođenja odluke Europskog suda za ljudska prava u slučaju ”Sejdić-Finci” i usklađivanja Izbornog zakona BiH s Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS, uspjeti otvoriti čitav Daytonski mirovni sporazum kako bi dobio treći entitet – navela je Pandurević u pisanoj izjavi.

Ona je kao neznanje i budalaštine koje, kako je rekla, ”derogiraju nadležnosti RS”, ocijenila tvrdnje SNSD da je u Izborni zakon BiH potrebno ugraditi i izborne jedinice za Narodnu skupštinu RS.

-Želim da vjerujem da je to posljedica neznanja onih koji to kažu, a ne spremnost SNSD da se odreknu nadležnosti RS. Poglavlje 20 Izbornog zakona BiH, prelazne i završne odredbe, jasno kažu da se Izbornim zakonom BiH utvrđuju Izborne jedinice za entitetske parlamente, dok entiteti ne donesu svoje Izborne zakon

e. Narodna skupština RS je usvojila Izborni zakon RS i izborne jedinice za parlament RS od tada više nisu nadležnost Izbornog zakona BiH niti parlamenta BiH. Ne znam zašto SNSD želi tu nadležnost ponovo vratiti na razinu BiH, ali znam da im mi to nećemo dozvoliti – istakla je Pandurević.VI

Što se tiče osporavanja SNSD-a zahtjeva SDS-a da se raspiše referendum za donošenje Zakona o ispitivanju porijekla imovine, Pandurević je naglasila da SDS nema problem da svi njezini dužnosnici dokažu kako su stekli svoju imovinu, ali da dužnosnici SNSD-a imaju problem da dokažu kako su od svojih plaća stekli vile na prestižnim svjetskim destinacijama, poduzeća vrijedna stotine milijuna KM, i da ih posebno boli što se kreće od onih ”prvih”.

-I neka budu uvjereni, mogu sada osporiti zakon, ali on će biti donijet nakon listopada 2014. godine i vratit će svaki fening koji su oteli od naroda -poručila je Pandurević.

Ona je zapitala i ”odakle obraz SNSD-u” da kritizira odluku predsjednika Skupštine općine Trebinje Slobodana Prtila koji je samo ”primijenio recept Igora Radojičića”.

-Odakle obraz SNSD-u da priča o slobodi medija kada na medijske kuće šalju policiju,kada prijete medijima i njihovim vlasnicima, koriste poluge vlasti za gušenje medijskih sloboda, i, ne samo svojim dužnosnicima, nego i ministrima i državnim službenicima zabranjuju da se pojavljuju i odgovaraju na pitanja BN TV, a prethodno je tako nešto prošla ATV- zapitala je Pandurević.

Glasnogovornica SNSD-a Dušica Savić prethodno je u Zvorniku izjavila da ta stranka smatra da izmijenjeni Izborni zakon BiH, osim usklađivanja sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske, treba da bude usklađen i s odlukom “Sejdić-Finci”.

Savić je na konferenciji za novinare rekla kako je još i važnije usklađivanje Izbornog zakona BiH s Izbornim zakonom RS, koji je pretrpio određene izmjene, tako da je, umjesto dosadašnjih šest, predviđeno devet izbornih jedinica za Narodnu skupštinu.

Podsjetivši da je SDS pokrenula inicijativu u parlamentu BiH za izmjene Izbornog zakona BiH i njegovo usklađivanje sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS na osnovu odluke Ustavnog suda BiH, Savić je rekla da je SDS samo formalni predlagač, a da je sam prijedlog “napisan u nekim stranim veleposlanstvima i uredu OHR-a”.

Ona je navela da SDS nastavlja da obmanjuje javnost i s prijedlogom odluke o referendumu s pitanjem smatraju li građani Srpske da je Republici potreban zakon o ispitivanju porijekla imovine.

Tvrdi da je cilj takve priče isključivo politička promocija i stvaranje privida da se samo SDS zalaže za borbu protiv kriminala i korupcije.