Published On: Uto, lis 20th, 2020

Mučki ubijeni učitelj posthumno će biti odlikovan Legijom časti

Samuel Paty, francuski profesor povijesti kojemu je islamski terorist prošlog tjedna odrubio glavu, bit će posthumno odlikovan najvećim francuskim priznanjem Legijom časti, objavio je u utorak ministar obrazovanja.

Patyja (47) je ubio osamnaestogodišnjak čečenskog podrijetla pred zgradom srednje škole u pariškom predgrađu za odmazdu jer je nastavnik učenicima pokazivao karikature proroka Mohameda poučavajući ih slobodi izražavanja.

 

Posthumno će ubijeni nastavnik dobiti najviše francusko priznanje, Legiju časti, rekao je ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer za BFM TV.

Ubojstvo je šokiralo Francusku, koja se teško oporavlja od terorističkih napada, među kojima je atentat na redakciju satiričkog časopisa Charlie Hebdo 2015., što je javnost nazvala napadom na vrijednosti Republike.

Nacionalna komemoracija u čast Patyja bit će održana u srijedu na pariškom sveučilištu Sorbonnei.

Francuski ministar pravosuđa Eric Dupond-Moretti odbacio je u utorak sve kritike da je bilo “propusta” u praćenju mladog čečenskog Rusa koji je profesoru odrubio glavu, a zatim su ga ubili policajci.

“To je podmukli rat. Postoji organizirani terorizam koji prate službe, a mladi čovjek od 18 godina nije bio obuhvaćen obavještajnim službama i on je počinio gnusan zločin u ime iskrivljenog tumačenja vjere”, izjavio je ministar za radio France Inter.

Napadač je na Twitteru objavio fotografiju tijela profesora s odrubljenom glavom, a naknadno je njegov profil ugašen.