Published On: Uto, ožu 15th, 2022

MSNBC briše tvit nakon ”netačnog” poređenja s Hitlerom

Bivši američki ambasador u Rusiji Michael McFaul izjavio je na mreži da Hitler „nije ubijao etničke Njemce“.

Najbolje ocijenjen informativni program MSNBC, The Rachel Maddow Show, morao je da izbriše tvit i objavi ispravku nakon što je Memorijal u Aušvicu istakao da sadrži lažnu tvrdnju o nacističkom diktatoru Adolfu Hitleru.

Tvit, koji je obrisan kasno u petak, uključivao je Mcfaulov citat, profesora međunarodnih studija na Univerzitetu Stenford i američkog ambasadora u Moskvi između 2012. i 2014. godine, koji se ranije pojavio u programu.

Dok je kritikovao nedavni vojni napad Moskve na Ukrajinu, McFaul je napravio poređenja između ruskog predsjednika Vladimira Putina i Adolfa Hitlera, pri čemu je Hitler očigledno bio povoljniji.

„Jedna razlika između Putina i Hitlera je ta što Hitler nije ubijao etničke Njemce, ljude koji govore njemački. Putin ubija upravo one ljude za koje tvrdi da je došao da ih oslobodi“, rekao je McFaul.

Nije bilo navodnika koji bi pratili izjavu objavljenu na Twitter nalogu „Maddow blog“, ali je tvit uključivao video snimak komentara McFaula.

Tvit je satima ostao na stranici The Rachel Maddow Shov i izazvao je oštre reakcije mnogih u odgovorima.

Konačno, Memorijal Aušvic u Poljskoj se umješao da ispravi navod.

„Činjenična napomena: Hitler jeste ubijao etničke Njemce i ljude koji govore njemački: one koji su se protivili nacističkom režimu, one koji su se opirali, one koji se nisu uklapali u ‘Weltanschauung’ (pogled na svijet). Naredio je ubistvo ljudi sa različitim invaliditetom i na kraju ubistvo njemačkih Jevreja“, napisala je institucija.

Taj komentar je podstakao emisiju da izbriše početni tvit i unese ispravku. Priznali su da su podjelili „netačnu izjavu“ i izrazili žaljenje zbog greške.

Sam McFaul je tvitovao da „duboko žali“ zbog svog komentara i priznao da su „njemački Jevreji bili značajan dio njemačkog stanovništva“.

Obećao je da „nikada više neće praviti poređenja sa Hitlerom“ i insistirao je da će se od sada fokusirati samo na Putina kao „sadašnje zlo“.

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Shkhutorija
Shkhutorija
2 mjeseci prije

Hitler, nego sta, hebo mu susnjo svu obitelj.

Guru Globalnog Džihada
Guru Globalnog Džihada
2 mjeseci prije

Glupa i bezobrazna američka goovna 🙁 …

Šaćir soros
Šaćir soros
2 mjeseci prije

Shizofrenija vodjena i pumpana od svetosavskih terorista idiota i UBICA koja je htjela osloboditi alijine SRBE i hrvate i BOSNJAKE od aljinog terora…pa gruh granate ….po civilima..VEC VIĐENO….