Published On: Uto, velj. 19th, 2019

Mrak-Taritaš samu sebe imenovala u komisiju i zaradila 38.950 kuna

Saborska zastupnica i predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš u vrijeme dok je bila ministrica graditeljstva i prostornog uređenja samu sebe imenovala je predsjednicom ispitnog povjerenstva za polaganje stručnog ispita za područje arhitekture i za to je u četiri godine dobila gotovo 40.000 kuna naknade u neto iznosu, što nije prijavila u imovinskoj kartici, doznajemo.

Točnije, Anka Mrak Taritaš u tom je razdoblju primila novčanu naknadu u iznosu od 78.871 kunu bruto, odnosno 38.950 kuna neto, što je vidljivo iz izvještaja o naknadama za zaključene isplate i sve pojedinačne uplate Anki Mrak Taritaš.

Anku Mrak Taritaš netko je u prosincu prijavio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, koje sada istražuje slučaj te je naložilo svim nadležnim institucijama da dostave dokumentaciju, piše Jutarnji list.

Ispitivačica

Prema informacijama do kojih smo neslužbeno došli u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, Anku Mrak Taritaš prvo je 30. ožujka 2012. Odlukom o osnivanju ispitnog povjerenstva za strukovno područje arhitekture predsjednicom i ispitivačicom imenovao tadašnji ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak, danas predsjednik HNS-a, a potom je Anka Mrak Taritaš, nakon što je došlo do promjene i nakon što je ona 16. studenoga 2012. postala ministrica graditeljstva, samu sebe imenovala na tu funkciju. Prvu Odluku donijela je 21. svibnja 2014., potom i 4. prosinca iste godine te zadnju 6. listopada 2015., u kojoj jasno stoji da ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš imenuje Anku Mrak Taritaš predsjednicom i ispitivačicom povjerenstva.

Odluka o prestanku rada povjerenstva donesena je 1. veljače 2016., kada Anka Mrak Taritaš prestaje biti predsjednica i ispitivačica, a mandat ministrice obnašala je do 22. siječnja 2016. Osim što je u tom razdoblju bila predsjednica povjerenstva, ona je u isto vrijeme bila i ispitivačica za ispitni predmet “Opća tehnička regulativa” te “Uže područje struke” za poslove prostornog uređenja, a kako neslužbeno doznajemo, do ovog slučaja ministri nisu sudjelovali u radu ispitnih povjerenstava, a Anka Mrak Taritaš, osim u razdoblju dok je bila dužnosnica u Vladi, prije nije bila ispitivačica.

Iz nekoliko imovinskih kartica koje je Anka Mrak Taritaš predavala dok je bila ministrica vidljivo je da je prijavila samo plaću koju je primala, i to u iznosu od 16.200 kuna neto, a u rubrici “Druga dužnost za koju postoji obveza podnošenja izvješća o imovinskom stanju” navela da “ne postoji”, a isto je navela i u rubrici “Drugi poslovi dužnosnika tijekom obnašanja mandata”, kao i u rubrici “Podaci o ostalim prihodima”. U rubrici “Ostala članstva i funkcije dužnosnika u drugim pravnim osobama, udruženjima i organizacijama” navela je samo da je od prosinca 2012. bila predsjednica Hrvatskog jedriličarskog saveza.

U Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa potvrdili su nam da istražuju slučaj bivše ministrice graditeljstva.

– Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na 20. sjednici donijelo je odluku o pokretanju postupka protiv dužnosnice Anke Mrak Taritaš. Osim navedenog predmeta, povjerenstvo je protiv dužnosnice Anke Mrak Taritaš zaprimilo još dvije prijave te su u povodu istih otvoreni predmeti. U navedenim predmetima povjerenstvo prikuplja potrebne podatke i dokumentaciju u svrhu provjere osnovanosti navoda iz prijava te će nakon što prikupi svu potrebnu dokumentaciju i utvrdi relevantne činjenice u istima donijeti odluku o pokretanju ili nepokretanju postupka – odgovorili su nam u povjerenstvu.

Druga prijava

Objasnili su da se u prvoj prijavi u bitnome navodi da je dužnosnica Anka Mrak Taritaš kao ministrica graditeljstva i prostornog uređenja imenovala samu sebe u ispitno povjerenstvo za strukovno područje arhitekture te je za navedeno primala naknadu koju nije prijavila u podnesenim izvješćima o imovinskom stanju.

U drugoj se pak prijavi u bitnome ukazuje na netočno navedene podatke o prihodima, obvezama (kreditima) i nekretninama u podnesenim izvješćima o imovinskom stanju. Protiv Mrak Taritaš, podsjetimo, već je pokrenut postupak jer u imovinskoj kartici, dok je bila ministrica, nije navela da joj je sin 2015. darovao stan od 73 četvorna metra i garažu od 16 metara četvornih, koje je ona potom darovala drugom sinu.

Anka Mrak Taritaš u razgovoru za Jutarnji list tvrdi da je ona na tom mjestu naslijedila HDZ-ovu državnu tajnicu i da ju je imenovao tadašnji ministar Ivan Vrdoljak te da je uvijek taj posao radio dužnosnik pa i danas. Nakon što je postala ministrica, kaže, jedino je ona mogla samu sebe imenovati.

– Vrdoljak me imenovao jer sam bila najstručnija onda, a mislim da bih bila i danas. Vrlo često taj je posao obavljala i moja zamjena. No, teško mi je reći o kojem je iznosu riječ, jer je to bilo prije četiri-pet godina i ne sjećam se. Ići ću u banku i provjeriti sve izvode od 2012. – kaže Mrak Taritaš.

Provjera kartica

Poručuje da će svu dokumentaciju dostaviti povjerenstvu i postupati sukladno njihovim odlukama, a ne sjeća se ni je li prijavila iznos u imovinskoj kartici.

– Moram vidjeti što je u tim karticama od 2012. nadalje, znam samo da sam radila taj posao, ali ne mogu ni potvrditi ni demantirati vaša saznanja dok ne prikupim sve dokumente, koje ću dostaviti povjerenstvu i poštovat ću sve njihove odluke – kaže Mrak Taritaš i tvrdi da su svi njezini tadašnji suradnici u ministarstvu već bili u tom povjerenstvu te da je zato samu sebe imenovala predsjednicom.