Published On: Ned, lis. 7th, 2018

Mračna Slobina tajna: Nikada nije otišao na očev grob

No, jedna priča iz života Slobodana Miloševića tumači se kao najmračnija obiteljska priča Miloševićeve obitelji, a vezana je za razvod roditelja u njegovoj ranoj mladosti i kasnija samoubojstva, prvo oca, pa onda i majke.

Profesorica Smilja Avramov je svojevremeno ispričala kako su se Miloševićevi roditelji razveli, a uzrok razvoda je bio taj što je njegova majka od supruga tražila da napusti svećenićki poziv.

Slobodan Milošević | Author: InstagramINSTAGRAM

“Majka Stanislava bila je jako komunistički orijentirana, jer je njen brat bio general. On je završio na Golom otoku i tamo preminuo. I ona se nakon toga (1972. godine) objesila. Nakon razvoda stariji Slobodanov brat Borislav ostao je kod oca, a Slobodan je otišao s majkom”, ispričala je Avramov, objavio je svojedobno Nedeljnik.U knjizi “Vatre i potop” Pero Simić i Dejan Lukić pišu kako je Svetozar Milošević, Slobodanov otac, napustio Požarevac i ostavio obitelj “kada je Slobodan imao tek četiri godine”, odnosno “da je prekinuo svaku vezu sa suprugom i sinovima” i otišao živjeti i raditi u rodnoj Crnoj Gori, gdje se 1962. i ubio. Slobodan Milošević nije došao na njegov sprovod, za razliku od svog starijeg brata Borislava, piše Nedeljnik.

Može se samo nagađati zašto je studentski seminar na Bohinjskom jezeru, u kolovozu 1962., Slobodan Milošević proveo tako vedar i optimistično raspoložen, kao da mu se ništa ružno u obitelji nije dogodilo, a kamoli da mu se uoči odlaska na Bohinj ubio otac.

“Isplatilo se biti cool u danima kada ti se ubio otac. Kasnije su Miloševiću nudili da ode do Lijeve Rijeke gdje mu je očev grob, uz napomenu da je dobro prihvaćen u tom kraju, i u cijeloj Crnoj Gori. Nudili su mu helikopter, terensko vozilo, sve, ali on je odbio, nije ga to zanimalo. Mislim da Slobodan nikada nije bio na očevu grobu”, navodi Nedeljnik, citirajući i svjedočenje Nebojše Dragosavca.

Slobodan Milošević i Mira Marković | Author: FacebookFACEBOOK

Njegov cimer i kolega u omladinskom domu na Bohinju Špiro Galović rekao je da između oca Svetozara i sina Slobodana nije ni postojala emotivna bliskost.”To je, možda, odgovor na neke Miloševićeve poteze u politici i životu. Mislim da nikada s nikim nije bio blizak niti je imao neka dublja prijateljstva. Sve su to bili površni odnosi, osim s Mirom”, objasnio je Galović.

1972. godine život si je oduzela i Slobodanova majka Stanislava. Milošević je bio posebno vezan uz svoju majku, pa ga je njezina smrt posebno pogodila. To se naročito vidjelo dok je dane provodio u haškom zatvoru, gdje je bio usamljen, a oni koji su ga posjetili ispričali su da ga je dotuklo što ga ni vlastita kćer nije posjetila, iako je mogla.