Published On: Čet, velj. 7th, 2019

MOŽE LI LAGUMDŽIJA TREĆI PUT SPASITI NACIONALIZAM: Postoje indicije da želi okupiti sve stranke pod jedan blok

Lagumdžija je kazao da je dobio poziv za sjednicu, ali i ne radni materijal za pet točaka dnevnog reda što je neuobičajeno.

“Sigurno ću dati svoju ocjenu onoga u čemu se trenutno nalazimo. I do sada kada sam govorio na Glavnom odboru, govorio sam u smislu ozbiljne analize procesa koji se dešavaju s konkretnim prijedlozima. I sada ću naći način da dam ocjenu stanja odnosno kako izaći iz njega jer je SDP evidentno u teškoj krizi”, izjavio je Lagumdžija.

Posljednja događanja u Sarajevskom bloku Lagumdžija je za njegov portal prokomentirao  sljedećom izjavom:

“Velika ideja, spektakularna najava loše izvedena, očekivanja neispunjena i kao rezultat umjesto jedinstva u bloku dobili smo rasutost kao u šoderu“, zaključio je Lagumdžija.

Podsjetimo da je Sarajevski  blok u utorak poslijepodne odlučio kako neće kretati u pregovore o formiranju vlasti sa umjerenim narodnjačkim strankama SDA, HDZ-om i SNSD-om, odnosno da ostaju opozicija u FBiH i na nivou BiH.

Odluka je naišla na više kritika nego pohvala. SDA nije blagonaklono gledala kako Sarajevski blok okreće leđa mogućoj koaliciji. Stranka demokratske akcije smatra da je odluka Sarajevskog bloka o zauzimanju uloge opozicije na federalnom i državnom nivou poptuno neočekivana. S druge strane, SNSD smatra da je ovo legitimna odluka političkih partija.

U SDP-u je stvar možda i najgora – predsjednik SDP-a Tuzlanskog kantona Enver Bijedić kazao je da Sarajevskim blokom u opoziciji ugrožena Bosna i Hercegovina. DF koji je nastao iz ove partije bi, prema najavama, mogao krenuti u potpunu opoziciju i izaći iz vlasti u Kantonu Sarajevo.

S druge strane, predsjednik SDP-a je kazao kako Sarajevski blok treba rasformirati ako pojedinci nisu spremni da potisnu svoj ego. Ovo se tumači kao direktan Lagumdžijin udar na Komšića i najava povratka u politiku.

Naša stranka se drži čvrsto svog stava i u toj partiji, bar zasad, nema premišljanja.

Lagumdžija je zadnjih godina, iako van politike itekako aktivan na međunarodnoj sceni. MVP BIH više je služio kao support njemu nego Crnadku, a budno je putem TV emisija gradio svoj P.R. Imidž velikog lidera.
Iza njega je nekoliko uspješnih nacionalističkih projekata. Vlada Alijanse, kojom je jako podigao nacionalistička stremljena u Federaciji, te Vlada Platforme kojom je na 4 godine produljio život korumpiranom Lijanoviću i ustaškim mizernim partijama. U to doba također je iznimno radio na podizanju nacionalističkih tenzija a mržnja u FBIH drastično je porasla. Na žalost, sve drugo je opalo. Recimo gospodarski uzlet koji je do tada bio rekordan u Federaciji, po dolasku Vlade FBIH naglo je pao.
Poznato je i da socijaldemokracija Zlatka Lagumdžije ne trpi slobodu medija. A od sportova najviše voli reket.
Bilo kako bilo povratak Lagumdžije na scenu mogao bi od grupe dezorijentiranih nacionalističkih stranaka, načiniti jednu ozbiljnu nacionalističku opciju, kakva trenutno nedostaje na BH političkoj sceni, budući da su sve stranke otišle ulijevo i pričaju o suživotu i pomirenju. Tako da je narod u šoku jer fali doista jedna radikalna stranka koja bi ponovno vratila vjeru najboljem narodu i najboljem nacionalizmu u 100% BIH.
U slučaju da Lagumdžija preuzme ljevicu, izgledan kandidat za Predsjednicu FBIH je nit manje nit više Jadranka Kosor. Treba joj samo naći srpski stan u Sarajevu. Za početak može biti cimerica sa Zlajom.