Published On: Pon, stu 1st, 2021

Može li se Bosna silom obraniti?

Može li se Bosna obraniti silom, uskraćivanjem prava Hrvatima, presudama Europskog suda, intervencijama OHR-a, sankcijama međunarodne zajednice? Bošnjačka politička elita uvjerena je da može. I da postoji cijela lepeza alata za “obranu Bosne”. Zaboravljaju kako ovo nije 2000-ta, ni 2005., već 2021. I da su se međunarodne okolnosti i politike promijenile.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

Bakir Izetbegović i čuvar njegove fotelje u Predsjedništvu BiH Šefik Džaferović uvjereni su da će “institucije države”; Tužiteljstvo, SIPA-a “zaustaviti Dodika”, da će međunarodna zajednica i OHR “morati reagirati” i Dodika “ukloniti s političke scene” i u konačnici, ako se ništa od toga ne dogodi, da će “patriote” obraniti Bosnu.

Bosna će se braniti i tako što se “Čoviću neće dati Izborni zakon”, u prijevodu Hrvatima pravo da biraju svog predstavnika u Predsjedništvo BiH i sve izaslanike u Hrvatski klub Federalnog doma naroda. Ako to žele onda moraju pristati da se Federalnom domu naroda oduzme zakonodavna funkcija. Tako bi (bošnjačka) većina u federalnom Zastupničkom domu usvajala zakone- a Hrvati bi u Domu naroda imali samo pravo prigovarati kako im je ugrožen vitalni nacionalni interes, o čemu bi odlučivao Ustavni sud BiH u kojem će većinu imati “probosanske snage”. To je strategija čelnika vodeće bošnjačke stranke SDA s kojom se slaže i glavna bošnjačka oporbena stranka SDP i gotovo sve druge bošnjačke stranke.

Ako na to ne pristanu sve ostaje po starom. Mi ponovo biramo Komšića, u hrvatski klub Dom naroda šest Hrvata, koliko je dovoljno da napravimo našu bošnjačko-bosansku građansku vlast u FBiH, razmišljaju u Sarajevu. – Gdje nam se žuri, što da mijenjamo Izborni zakon, pa šta ako Čović bojkotira izbore, bojkotirala je i opozicija u Srbiji, pa ništa, Vučić uzeo svu vlast, računa šibicar i lažni ljevičar Nermin Nikšić.

Bošnjački politički lideri polaze od mita kojeg su sami stvorili da je “hiljadugodišnja država Bosna” vječna i da je za razliku od drugih država ona neuništiva. Povijest nas, međutim, uči da je svaka država koja se zasnivala na represiji, diskriminaciji, država koju nisu prihvaćali njezini podanici, prije ili kasnije propala. A ovakvu BiH, koja još nije samostalna država, zapravo ne prihvaća ogromna većina sva tri njezina naroda. Hrvati jer im se uskraćuju njihova Ustavom i Daytonskim sporazumom zajamčena prava da biraju svoje političke predstavnike, Bošnjaci jer žele vladati, kroz građanski koncept, cijelom državom, dok ju Srbi od 90-tih nikada nisu prihvaćali, a pogotovu ne onu nadograđenu intervencijama visokih predstavnika i zakona usvojenih pod prijetnjom sankcijama, smjenama, montiranim optužnicama.

Onog trenutka kada se primjeni sila kako bi se očuvala bošnjačka vizija države, BiH će biti nepovratno uništena. Bosna i Hercegovina može opstati i napredovati jedino dogovorom njezinih konstituenata- triju ustavotvornih naroda, Bošnjaka, Hrvata i Srba. I nikako drugačije. Ako toga ne bude neće biti ni BiH. Iluzorno je vjerovati kako će Europska unija, Sjedinjene države, nakon 25 godina eksperimentiranja, pristati na ulogu bošnjačke batine prema Hrvatima i Srbima, kako bi pomogli Bošnjacima da razvlašćivanjem drugih dvaju naroda stvore bošnjačko-muslimansku državu u Europi. To se neće dogoditi.

Lider SDA Bakir Izetbegović sinoć je otkrio pristup SAD i EU u rješavanju krize u BiH. Riječ je o primjeni modificirane formule kojom su Amerikanci zaustavili rat i uspjeli uvjeriti sve strane na prihvaćanje Daytonskog sporazuma. Obnovili su bošnjačko-hrvatsko savezništvo kako bi se zaustavilo Srbe, nakon “Oluje” koja je njihovoj agresivnoj politici polomila zube.I to je upalilo.

Palmer i Einchorst sada pokušavaju uvjeriti Izetbegovića i bošnjačke oporbene lidere da omoguće Hrvatima izbor člana Predsjedništva, kako bi Hrvate dobili za saveznika u “zaustavljanju Dodika”. Umjesto prihvaćanja tog plana Izetbegović, kojem je razum pomućen hegemonističkih apetititima, odbija ga, tražeći da se Hrvati u tom slučaju odreknu jednakopravnosti u FBiH pristankom na reduciranje ovlasti federalnog Dom naroda. Odgovor EU i SAD na to će, sasvim izvjesno, biti – niste prihvatili naš prijedlog- nećete imati našu podršku u zaustavljanju Dodika. Sami se suočite s posljedicama./HMS/

guest
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Kiklop
Kiklop
1 godina prije

Bosna, Jugoslavija u malom.Tesko ce se sacuvati.Cim se MZ povuce ona se raspada.Da nama stranaca ona bi se spominjala samo na casovima povijesti.

Zigica
Zigica
1 godina prije

Nece OS bih napasti nijedan entitet. Samo ako se pojave paravojske koje bi mogle ometati drzavnu policiju sipu u hapsenju rusilaca ustavnog poretka, duzne su intervenisati prema zakonu o OS.

Hvo..zauvjek.
Hvo..zauvjek.
Šta ti kažeš na ovo?  Zigica
1 godina prije

To ti snivaš,što je bilo kad si se probudio,tkz,bih gradanska ,jedinstvena ajjajj pusti snovi nikad mi Hrvati i srbi nećemo to dozvolit.hahaaaa

Zigica
Zigica
Šta ti kažeš na ovo?  Hvo..zauvjek.
1 godina prije

Neki mogu snivati o gradjanskoj, unitarnoj i statijaznam kakvoj bih, neki drugi o 3.entitetu i odcjepljenju, ali sve je to samo snivanje. Realnost je ono sto imamo u ustavu i zakonima. Dok se to ne promjeni ustavom predvidjenom procedurom tako ce biti.
Sve drugo je teski avanturizam i odvezivanje djavla.

Podvučeno
Podvučeno
Šta ti kažeš na ovo?  Hvo..zauvjek.
1 godina prije

a di si bija kad je grmilo
https://bosnjaci.net/prilog.php?pid=74233

djuro
djuro
Šta ti kažeš na ovo?  Zigica
1 godina prije

Točno, i JNA je branila ustavni poredak

Zigica
Zigica
Šta ti kažeš na ovo?  djuro
1 godina prije

Vidjeli smo kako. Predala utvrdjene kote i naoruzanje jednoj strani, znamo kojoj.

djuro
djuro
Šta ti kažeš na ovo?  Zigica
1 godina prije

Ništa nisu predali ako nisu bili prisiljeni

Bruce Lee.
Bruce Lee.
1 godina prije

Neće Bosna niđe ka ni dosad samo bi moglo ,,gluho bilo” biti točno proročanstvo dr.Radovana Karadžića .

Podvučeno
Podvučeno
Šta ti kažeš na ovo?  Bruce Lee.
1 godina prije
Bruce Lee.
Bruce Lee.
Šta ti kažeš na ovo?  Podvučeno
1 godina prije

Nitko taj doprinos ne osporava , samo treba shvatiti da su i svoje prikrivene interese branili te danas ne osuđivanjem zločina dokazuju da su imali i imaju dvosmislene prekrivene interese , nije čudno za cvijeće 🌻