Published On: Pon, stu 1st, 2021

Može li se Bosna silom obraniti?

Može li se Bosna obraniti silom, uskraćivanjem prava Hrvatima, presudama Europskog suda, intervencijama OHR-a, sankcijama međunarodne zajednice? Bošnjačka politička elita uvjerena je da može. I da postoji cijela lepeza alata za “obranu Bosne”. Zaboravljaju kako ovo nije 2000-ta, ni 2005., već 2021. I da su se međunarodne okolnosti i politike promijenile.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

Bakir Izetbegović i čuvar njegove fotelje u Predsjedništvu BiH Šefik Džaferović uvjereni su da će “institucije države”; Tužiteljstvo, SIPA-a “zaustaviti Dodika”, da će međunarodna zajednica i OHR “morati reagirati” i Dodika “ukloniti s političke scene” i u konačnici, ako se ništa od toga ne dogodi, da će “patriote” obraniti Bosnu.

Bosna će se braniti i tako što se “Čoviću neće dati Izborni zakon”, u prijevodu Hrvatima pravo da biraju svog predstavnika u Predsjedništvo BiH i sve izaslanike u Hrvatski klub Federalnog doma naroda. Ako to žele onda moraju pristati da se Federalnom domu naroda oduzme zakonodavna funkcija. Tako bi (bošnjačka) većina u federalnom Zastupničkom domu usvajala zakone- a Hrvati bi u Domu naroda imali samo pravo prigovarati kako im je ugrožen vitalni nacionalni interes, o čemu bi odlučivao Ustavni sud BiH u kojem će većinu imati “probosanske snage”. To je strategija čelnika vodeće bošnjačke stranke SDA s kojom se slaže i glavna bošnjačka oporbena stranka SDP i gotovo sve druge bošnjačke stranke.

Ako na to ne pristanu sve ostaje po starom. Mi ponovo biramo Komšića, u hrvatski klub Dom naroda šest Hrvata, koliko je dovoljno da napravimo našu bošnjačko-bosansku građansku vlast u FBiH, razmišljaju u Sarajevu. – Gdje nam se žuri, što da mijenjamo Izborni zakon, pa šta ako Čović bojkotira izbore, bojkotirala je i opozicija u Srbiji, pa ništa, Vučić uzeo svu vlast, računa šibicar i lažni ljevičar Nermin Nikšić.

Bošnjački politički lideri polaze od mita kojeg su sami stvorili da je “hiljadugodišnja država Bosna” vječna i da je za razliku od drugih država ona neuništiva. Povijest nas, međutim, uči da je svaka država koja se zasnivala na represiji, diskriminaciji, država koju nisu prihvaćali njezini podanici, prije ili kasnije propala. A ovakvu BiH, koja još nije samostalna država, zapravo ne prihvaća ogromna većina sva tri njezina naroda. Hrvati jer im se uskraćuju njihova Ustavom i Daytonskim sporazumom zajamčena prava da biraju svoje političke predstavnike, Bošnjaci jer žele vladati, kroz građanski koncept, cijelom državom, dok ju Srbi od 90-tih nikada nisu prihvaćali, a pogotovu ne onu nadograđenu intervencijama visokih predstavnika i zakona usvojenih pod prijetnjom sankcijama, smjenama, montiranim optužnicama.

Onog trenutka kada se primjeni sila kako bi se očuvala bošnjačka vizija države, BiH će biti nepovratno uništena. Bosna i Hercegovina može opstati i napredovati jedino dogovorom njezinih konstituenata- triju ustavotvornih naroda, Bošnjaka, Hrvata i Srba. I nikako drugačije. Ako toga ne bude neće biti ni BiH. Iluzorno je vjerovati kako će Europska unija, Sjedinjene države, nakon 25 godina eksperimentiranja, pristati na ulogu bošnjačke batine prema Hrvatima i Srbima, kako bi pomogli Bošnjacima da razvlašćivanjem drugih dvaju naroda stvore bošnjačko-muslimansku državu u Europi. To se neće dogoditi.

Lider SDA Bakir Izetbegović sinoć je otkrio pristup SAD i EU u rješavanju krize u BiH. Riječ je o primjeni modificirane formule kojom su Amerikanci zaustavili rat i uspjeli uvjeriti sve strane na prihvaćanje Daytonskog sporazuma. Obnovili su bošnjačko-hrvatsko savezništvo kako bi se zaustavilo Srbe, nakon “Oluje” koja je njihovoj agresivnoj politici polomila zube.I to je upalilo.

Palmer i Einchorst sada pokušavaju uvjeriti Izetbegovića i bošnjačke oporbene lidere da omoguće Hrvatima izbor člana Predsjedništva, kako bi Hrvate dobili za saveznika u “zaustavljanju Dodika”. Umjesto prihvaćanja tog plana Izetbegović, kojem je razum pomućen hegemonističkih apetititima, odbija ga, tražeći da se Hrvati u tom slučaju odreknu jednakopravnosti u FBiH pristankom na reduciranje ovlasti federalnog Dom naroda. Odgovor EU i SAD na to će, sasvim izvjesno, biti – niste prihvatili naš prijedlog- nećete imati našu podršku u zaustavljanju Dodika. Sami se suočite s posljedicama./HMS/

guest
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Kiklop
Kiklop
26 dana prije

Bosna, Jugoslavija u malom.Tesko ce se sacuvati.Cim se MZ povuce ona se raspada.Da nama stranaca ona bi se spominjala samo na casovima povijesti.

Zigica
Zigica
26 dana prije

Nece OS bih napasti nijedan entitet. Samo ako se pojave paravojske koje bi mogle ometati drzavnu policiju sipu u hapsenju rusilaca ustavnog poretka, duzne su intervenisati prema zakonu o OS.

Hvo..zauvjek.
Hvo..zauvjek.
Odgovori   Zigica
26 dana prije

To ti snivaš,što je bilo kad si se probudio,tkz,bih gradanska ,jedinstvena ajjajj pusti snovi nikad mi Hrvati i srbi nećemo to dozvolit.hahaaaa

Zigica
Zigica
Odgovori   Hvo..zauvjek.
26 dana prije

Neki mogu snivati o gradjanskoj, unitarnoj i statijaznam kakvoj bih, neki drugi o 3.entitetu i odcjepljenju, ali sve je to samo snivanje. Realnost je ono sto imamo u ustavu i zakonima. Dok se to ne promjeni ustavom predvidjenom procedurom tako ce biti.
Sve drugo je teski avanturizam i odvezivanje djavla.

Podvučeno
Podvučeno
Odgovori   Hvo..zauvjek.
26 dana prije
djuro
djuro
Odgovori   Zigica
26 dana prije

Točno, i JNA je branila ustavni poredak

Zigica
Zigica
Odgovori   djuro
25 dana prije

Vidjeli smo kako. Predala utvrdjene kote i naoruzanje jednoj strani, znamo kojoj.

djuro
djuro
Odgovori   Zigica
25 dana prije

Ništa nisu predali ako nisu bili prisiljeni

Bruce Lee.
Bruce Lee.
26 dana prije

Neće Bosna niđe ka ni dosad samo bi moglo ,,gluho bilo” biti točno proročanstvo dr.Radovana Karadžića .

Podvučeno
Podvučeno
Odgovori   Bruce Lee.
26 dana prije
Bruce Lee.
Bruce Lee.
Odgovori   Podvučeno
25 dana prije

Nitko taj doprinos ne osporava , samo treba shvatiti da su i svoje prikrivene interese branili te danas ne osuđivanjem zločina dokazuju da su imali i imaju dvosmislene prekrivene interese , nije čudno za cvijeće 🌻