Published On: Fri, Jul 14th, 2017
#3rd | By Desk

Može li načelnik Neuma sebi poslati inspekciju jer krši zakon usred sezone?

”Može li načelnik sam sebi poslati inspekciju, s obzirom da ona radi po njegovom nalogu, a on radi protiv zakona – izvodi radove u srcu sezone, kada je to zabranjeno” pita se naš sugovornik.

”Večer je, 20 sati. Ono vrijeme između nesnosne vrućine od koje imate osjećaj da vam se mozak kuha kao poširano jaje i prvog daška vjetra koji će u cijelom danu pružiti prvi osjećaj udisanja zraka”, započinje svoje pismo upućeno redakciji Bljeska gost koji već godinama ljetuje u Neumu.

”Mi smo vam u Tihoj luci, to vam je onaj dio grada prema Dubrovniku. Mirno je i fino, možete odmoriti ako ne volite gužvu. To vam je prava tiha luka za odmoriti mozak. Sezona je, srpanj. Neum je pun, ljudi su na odmoru. Neum živi od turizma. Turizam je glavna gospodarska grana ovoga grada. Neum čeka devet mjeseci da dođu tri ljetna mjeseca da bi ponudio najbolje od sebe. Iako još uvijek nije u potpunosti svjestan činjenice da je sve i svatko u njemu ogledalo toga grada, trudi se”, nastavlja hvaliti ponudu i trud Neumljana njihov gost, koji pak kaže da se među njima posebno ističe jedan pojedinac.

”Ma on se trudi toliko da čak i u 21 sat navečer radi na ponudi ovoga grada. Konkretno na uređenju pločica u svojoj kući u kojoj treba završiti apartmane. Čovjek se trudi toliko da se u 21 sat navečer Tihom lukom razliježe zvuk rezanja pločica i odzvanja u ušima sviju kao nož koji para mozak (mozak već oštećen nesnosnom dnevnom vrućinom). Iskre sijevaju, a reski zvuk rezanja keramičke pločice govori svima kako je vrijeme da čovjek završi svoju ponudu”, kaže naš sugovornik, koji podjseća kako su radovi u sezoni zabranjeni.

Podsjetimo, radovi u Neumu u vrijeme ljetne turističke sezone zabranjeni su Odlukom Općinskog vijeća, i to Odlukom o javnom redu i miru.

”Ali to ne spriječava ovog vrijednog Neumljanina da radi, u bilo koje doba dana, i u bilo koje doba godine. Čak i u vrijeme kada bi svima drugima inspekcija pokucala na vrata i zabranila radove jer je vrijeme sezone kada se građevinski radovi obustavljaju. Inspekcija radi po nalogu načelnika općine.A jutros pitam Neumljane  ‘Koji je ovo magarac koji pila pločice do kasno u noć, usred sezone, i koji se ne boji inspekcije’, kažu mi ‘Ma to je kuća našeg načelnika!’… Pitam, se, može li načelnik Neuma sam sebi poslati inspekciju da mu zabrani radove? Ili trebamo svi biti sretni što se čovjek prvi trudi poboljšati ponudu grada u kojem živi?”, zaključuje pismo gost čiji je identitet poznat redakciji.

Pokušali smo kontaktirati i načelnika općine Neum Živka Matuška po ovom pitanju, ali on jutros nije bio dostupan za naše pozive.