Published On: Pet, tra 29th, 2022

Mostarskoj udruzi ‘Novi put’ i iz Londona prestižno priznanje za borbu protiv ropstva

Nakon što su, krajem prošle godine nagrađene u Stockholmu (Švedska), kada im je nagradu uručila švedska kraljica Sylvia za njihov predan rad na zaštiti prava i položaja djece, za NVO aktivistice iz Mostara stiže priznanje i iz Londona. Radi se o jednoj od nekoliko nagrada iz područja ‘Stop Slavery Award’ (Zaustavite ropstvo nagrada), koju dodjeljuje Zaklada ‘Thompson Reuters’, osnovana od strane jedne od najpoznatijih svjetskih novinskih agencija.

Svečanost dodjele nagrada dobitnicima iz cijelog svijeta je održana u uredima svjetski poznate odvjetničke kompanije ‘Baker McKenzie’s’ u strogom centru Londona, što samo svjedoči o značaju ove svečanosti, ali i same nagrade.

Prestižnu nagradu (Stop Slavery Hero Award), koja im je dodijeljena zbog njihovog, kako je navedeno, utjecaja u BiH, ispred mostarske Udruge ‘Novi put’ preuzele su jedne od osnivačica: Aida Karabeg i Alma Muratović-Kajtaz.

U emotivnom obraćanju, nakon što je objavljeno da je upravo ‘Novi put’ iz Mostara dobitnik ove nagrade svjetskog značaja, Alma Muratović-Kajtaz je kazala, kako je ovo “ujedno i veliko priznanje za Mostar, te zemlju iz koje dolaze – Bosnu i Hercegovinu”.

„Ova nagrada predstavlja veliko priznanje našeg rada u domenu problema suvremenog ropstva, o čemu se u svijetu jako puno govori proteklih godina. Nadamo se ova nagrada neće imati odjeka samo među onima koji se bave ovim problemom, već i u globalnoj javnosti, koja počesto ne vidi sve aspekte ovog problema, ovog suvremenog zla“, kazala je Muratović – Kajtaz.

Izrazila je i nadanje da će ugledna i važna nagrada ‘Novom putu’ “ohrabriti i druge NVO organizacije iz zemalja Zapadnog Balkana, ali i Europe i svijeta za suočavanje s problemom suvremenog ropstva“.

Nagrada ‘Stop Slavery’ utemeljena je 2015. godine sa ciljem generalnog prepoznavanja organizacija, tvrtki i pojedinaca, te uspostavljanja ‘zlatnog standarda’ u naporima za iskorjenjivanje prinudnog rada u svijetu, kao i ilegalnih puteva ropstva.

‘Thompson Reuters’ u svojim aktivnostima promovira širenje medijskih sloboda u svijetu, inkluzivnu ekonomiju, te zaštitu ljudskih prava.

Osvojenom nagradom u Londonu, ‘Novi put’ je još jednom, “doveo svjetsku priču” u Mostar i BiH i pokazao kako se, usprkos brojnim zaprekama i problemima, može aktivno i uspješno uključiti u važne svjetske inicijative.

/Desk/

guest
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
18 dana prije

Inovatori puteva za hobi za skupljanje mz šušnja. Vidjeli od onih što glume “patrijotizam” okolo Starog mosta i mazijaju. Kojeg ropstva jbt oblak ?
Gdje je ropstvo ostalo, valjda u srednjem stoljeću ! Ovo je 21.stoljeće.
Zapadni blebani opet nasjeli na balkansku, i neka ste – ostanite vjećno blebani.

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
18 dana prije

Za takve kao ti osniva se posebna udruga ROBOVI MRZNJE…TAKVI SU SRUSILI TAJ MOST I POSTAVILI ONE DVIJE BETONSKE GREDE JEDNU VERTIKALNO JEDNU HORIZONTALNO NA BRDU..RECI BA ONAKO,OTKUD NJIMA PRAVO DA DOBIJU NAGRADE ONE SU MUSLIMANKE A BOSNA.JE KATOLIČKA…

Spirit
Spirit
Šta ti kažeš na ovo?  Ujko MAČEK
16 dana prije

Ma pacifisti tj. mudžhedi poput tebe, čiji su preci smaknuli vladare Bosne, bacili njen narod u sužanjstvo a na ruševinama njihovih crkvi gradili džamije, danas bi odučivali mogu li Hrvati tamo gdje žive imati svoja vjerska obilježja ili ne.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Spirit
16 dana prije

Puštaj divaniju.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Ujko MAČEK
16 dana prije

Slušaj amo hayvanu. Idemo redom. Nikakva mržnja, samo fakti. Vi patrijoti ste specijalci za izmišljanje institucija u ovoj zemlji, samo u cilju mazijanja sa tih pozicija. Pitao sam kakvo ropstvo u današnje vrijeme, ne vidim da si mi išta na to pitanje odgovorio ! To što vidiš na brdu, bode ti oči – e to ti je pravi znak mržnje, vjerske mržnje? Upadaš u svoj kavez. Nikakve muslimanke ja nisam pominjao također. Rekao sam patrijotske ublehe, što je naravno svojstveno ovom području. Ako si u tome sebe prepoznao, imaš problem sam sa sobom.

Haso vs Dževad 8-) - who is the best 8-) ?!
Haso vs Dževad 8-) - who is the best 8-) ?!
16 dana prije

Achtung, achtung 🙁 : ZELENA GOOVNA INSIDE 🙁 🙁 !!

Not for drinking- not for breathing!

Last edited 16 dana prije by Haso vs Dževad 8-) - who is the best 8-) ?!