Published On: Čet, ruj 28th, 2017

MOSTARSKI SNSD CRNATKU: Okanite se Srba iz Mostara, prestanite nas brukati po svijetu

Gradski odbor SNSD Mostar najoštrije osuđuje grubi pokušaj zloupotrebe mostarskih Srba od strane ministra vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH Igora Crnatka.

Crndak je, naime, jučer optužio SNSD što je dao podršku kandidaturi Grada Mostara za europsku prijestolnicu kulture 2024. godine, a da navodno nije podržao Banja Luku što je notrona laž i loš pokušaj spinovanja, piše Dnevnik.ba.

Gradski odbor SNSD Mostar dao je podršku kandidaturi Mostara zajedno sa svim ostalim strankama koje djeluju na području Mostara, te zajedno sa svim srpkim kulturnim društvima koja djeluju u Mostaru i Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

“Što se tiče Grada Banja Luke, za europsku prijestolnicu kulture kandidirao je upravo SNSD i SNSD-ov gradonačalenik Igor Radojičić i mi iz Mostara im želimo svaku sreću. Naša podrška sigurno neće odlučiti o tome koji grad će biti europska prijestolnica kulture 2024. godine, ali mi za razlliku od Crnatka radimo dobro, a ne zlo. Mi podržavamo grad u kojem živimo i u kojem je srpska kultura vijekovima pisana zlatnim slovima, za razliku od Crnatka koji je u prošlom tjednu svoj grad Banja Luku na Konferenciji europskih gradova i regija u Salzburgu ocrnio na najgori mogući način, te mu nanio nesagledivu štetu”, priopćeno je iz GO SNSD Mostar.

Crnatkov govor i loša slika u kojoj je predtavio Banja Luku, dodaju, mogla bi napraviti nepopravljivu štetu tom gradu i upravo ugroziti kandidaturu za koju se on navodno brine.

“Crnatka želimo podsjetiti da Mostar vijekovima odiše srpskom kulturom. Mostar je pijemont srpske kulture. Prva srspka opera je igrana u Mostaru početkom 20. stoljeća. Zar treba podsjećati tko su Šantić, Dučić, braća Ćorović, Šola, braća Radulović i čime su mostarska Prosvjeta i mostarske Gusle zadužili sveukupnu srpsku kulturu i srpski narod”, poručuju iz SNSD-a.

Podjećaju, također, ministra Crnatka, a i sveukupnu javnost, da je Mostar i srpski grad.

U Mostaru i danas djeluju SPKD Prosvjeta i SPKUD Gusle koje nesebično rade na promociji i njegovanju srspke kulture ne samo u Mostaru, već i u svijetu, a manifestacija koje organiziraju ne bi bilo da nije nesebične podrške predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i rukovodstva SNSD-a.

“Sramotno je što Crnadak mostarske Srbe pokušava koristiti kao monetu za potkusurivanje u pokušaju da našteti SNSD-u i da prikupi sitne dnevnopolitičke poene. Ovo nije prvi put da pojedinici iz Saveza za promjene na najrublji način zloupotrebljavaju Srbe Mostara da bi se obračunali sa SNSD-om i na taj način im nanose ogromnu štetu”, upozoravaju iz mostarske organizacije SNSD-a.

Po jučerašnjim izjavama Crnatka, dodaju, ispada da SNSD pravi veliku grešku i grijeh što pomaže Srbima u Mostaru i Federaciji i da ih treba prekrižiti kao što su to godinama činili dužnosnici  stranaka Saveza za promjene. Oni se Srba u Mostaru sjete samo kada im zatrebaju za političko potkusurivanje.

“SNSD nije stranka jednomlja i brine o Srbima i srpskim interesima ma gdje oni bili, za razliku od Crnatka koji je sa svojim posljednjim istupima ispao samo smiješan i još jednom dokazao da je ministar samo za svoju stranku i interes. U normalnim europskim državama poslije ovakvih izjava protiv svog naroda, ministri podnose ostavke. Zahtjevamo bar da do kraja mandata, za koji svi znamo kako ste ga i čijim glasovima dobili, sjedite u svojoj tako Vam dragoj fotelji za koju bi prodali Republiku Srpsku i Srbe gdje god oni žive i ne idete po svijetu da nas brukate i nanosite nam nesagledivu štetu. Kanite se Srba u Mostaru”, zaključuje se u priopćenju SNSD.a Mostar./HMS/