Published On: Sub, ožu 22nd, 2014

Mostarski Plenum potpise za peticiju uzimao i na ‘prevaru’

Potpisi peticije, koju je pokrenuo Plenum građana i građanki Mostara, kojom traže ispunjenje četiri zahtjeva, a koja su predali Skupštini prikupljaju se i na ‘prevaru’.

Tako barem tvrdi Zdenko Jarak koji koji je redakciji portala Bljesak.info rekao kako se osjeća prevarenim građaninom.

‘Osjećam se prevareno. Potpisao sam peticiju za rušenje vlade, pod izlikom da se skupljaju potpisi za poticaj majki i porodilja. Poticaj majkama i porodiljama svakako treba dati, za to sam u potpunosti, no nisam znao da potpisujem peticiju Plenuma građana/ki Mostara”, ispričao je Zdenko Jarak za Bljesak.info.

Rekao je kako je saznao da se njegov potpis nalazi na peticiji preko osobnih kontakata iz policije, koji znaju da Jarak ne sudjeluje u prosvjedima i da se ne slaže sa zahtjevima Plenuma.

Osobu koja mi je dala da potpišem poticaj majki i porodilja, tj. peticiju, znam iz viđenja, prišla mi je u kafiću gdje je tražila potpis, ne znam točno ime i prezime, ali bi tu osobu mogao prepoznati na ulici. Potpuno sam siguran da je ta osoba član Plenuma građana, a ja na tom popisu za peticiju građana ne trebam biti”, ispričao je Jarak, te nadodao ”potpisao sam svojevoljno, ali ne peticiju, nego poticaj. No uhvatili su me na prevaru, ne želim rušiti Vladu i nemam veze s tim. Želim opomenuti građane, da se drugi ne prevare kao i ja, te da paze što potpisuju”, rekao je Jarak.

Iz Plenuma građana i građanki Mostara kažu kako znaju za slučajeve da netko u nečije ime potpisuje peticiju.

Glasnogovornik Plenuma građana Feđa Fajić je kazao za Bljesak.infokako se peticije potpisuju na Španjolskom trgu i kod česme u Fejićevoj ulici.

‘Mi smo imali ljude koji su samoinicijativno uzimali peticije u smislu da se potpišu njihovi prijatelji i obitelj, ne znam je li to bio jedan od takvih slučajeva. Ne znam tko bi to mogao biti, niti tko je kada i gdje potpisao, ali peticiju svatko može kopirati i uzeti. Na svakoj našoj peticiji na vrhu piše što je te imaju sva četiri zahtjeva. Ako je osoba čitala može jasno znati i vidjeti što je potpisala, nitko nikoga ne može prevariti. Možda je netko radio neke malverzacije, no nadam se da ljudi nemaju takve namjere”, rekao je Fajić.

Od početka masovnih prosvjeda u BiH, građani Mostara se neumorno okupljaju na Španjolskom trgu izražavajući nezadovoljstvo aktualnom situacijom u HNŽ-u i državi.

Spomenuta peticija sadrži nešto više od 3.600 potpisa građana Mostara i okoline, a među prvim zahtjevima je smjena Vlade HNŽ.

 

Poštovana redakcijo portala Bljesak.info, pišemo Vam vezano za članak koji ste objavili na Vašem portal danas, 21.03.2014. godine, pod nazivom “Mostarski Plenum uzimao peticije i na “prevaru”.

U pomenutom članku postoje tri problematična dijela:

1. Vi ste uzeli sebi za pravo da iz jednog partikularnog slučaja izvodite pravilo i generalizirate, što se vidi iz senzacionalističkog naslova Vašeg teksta u kojem insinuirate da je modus operandi Plenuma upravo varanje građana, što je apsolutna neistina, a pomenuta generalizacija, sama po sebi, se kosi sa načelima zdravorazumskog razmišljanja i principima logike, što je u najmanju ruku neprimjereno, neprofesionalno I neodgovorno prema Vašoj publici, među kojima smo i mi, a i neprihvatljivo za jedan ozbiljan medij kakvim se vi predstavljate.

2. Članovi Plenuma građana/ki Grada Mostara žele da izraze duboko žaljenje zbog toga što se Gospodin Jarak, kako navodite, “Osjeća prevareno”. S obzirom da mi najbolje poznajemo taj osjećaj, jer nas je upravo osjećaj prevarenosti, nepravda, korupcija, nepotizam i opće nezadovoljstvo kao i duboka povrijeđenost gnusnim lažima i manipulacijama političara i izvelo na Španski trg na kojem provodimo već 44-ti dan za redom, kategorički odbijamo da nas se svrstava u isti koš sa već pomenutim političarima i zabranjujemo da nas se etiketira kao nekog ko na prevaru radi bilo šta, pogotovo ne potpisivanje peticije. Tu istu peticiju potpisuju samo i isključivo oni građani I građanke koji žele, a ni u kom slučaju se peticija ne potpisuje u nečije ime, kako vi netačno navodite u vašem članku, a SVI naši zahtjevi su u ovih 44 dana ponovljeni na hiljadu i tisuću načina, kako na Španskom trgu, tako i u medijima, a precizirani su i jasno istaknuti u zaglavlju svakog peticijskog lista, koji Vam šaljemo u privitku kako biste se i sami osvjedočili. Ukoliko neko i pored svega navedenog, i dalje odlučuje ostati neinformisan – to već spade u vlastitu odgovornost pojedinca.

3. Ono što smatramo najozbiljnijim dijelom Vašeg članka, a što nikako ne bi smjelo stajati u drugom planu, kao što je to slučaj u istom, je činjenica da policijske strukture detaljno analiziraju svako ime i potpis sa peticije, te kontaktiraju a samim tim i vrše pritisak na građane I građanke koji su odlučili potpisati peticiju. Ne možemo a da se ne zapitamo DA LI JE OVO POLICIJSKA DRŽAVA, jer DEMOKRATIJA sigurno NIJE. U istinski demokratskoj državi građanima je Ustavom zagarantovano pravo na izražavanje mišljenja, na bilo koji način, mirnim okupljanjima, potpisivanjem peticije ili bilo koji vid mirnog i civilizovanog izražavanja stava. NEDOPUSTIVO je da se vrše policijske prozivke ovog ili sličnog tipa. Također je zanimljiv i dio u kojem kažete da policijske strukture “Znaju da Jarak ne sudjeluje u prosvjedima i da se ne slaže sa zahtjevima Plenuma” što ukazuje da te iste policijske strukture očito bolje znaju šta građani misle i žele od njih samih, ili možda da su pod apsolutnim političkim utjecajem, što se manifestuje kroz nametanje politički podobnog stava građanima.