Published On: Sri, sij. 20th, 2016

Mostarski paradžemati

“Potrebno je zatvoriti objekte u kojima se nelegalno organiziraju vjerski obredi koje ne predvode legalni i legitimni vjerski autoriteti dekretirani od Islamske zajednice. Rok za proces gašenja ovih ‘paradžemata’ je do kraja veljače 2016. godine. Ukoliko neko od predstavnika ovih paradžemata ne prihvati zahtjev za njihovim gašenjem i zatvaranjem nelegalnih objekata, ostat će izvan pravnog okvira IZ u BiH i suočit će se sa svim posljedicama vaninstitucionalnog djelovanja na vlastitu odgovornost”, poručili su iz Rijaseta.

 

______________piše: Veselin Gatalo l pogled.ba 

 

Čudna je ova objava. Zapravo, i nije čudna. Poznato je da problem Bosne i Hercegovine u svezi i gleda ulaska u već raspadajuću EU nije „reformska agenda“ i nesređena poljoprivreda, presuda Finci – Minci nego nešto puno skrivenije, kompliciranije, ali i razumljivije. Čak i kad bi Unija opstala, kad se ne bi ponovno uspostavile granice i upeterostručio policijski nadzor, Bosna i Hercegovina ne bi nikada imala šanse ući u tu uniju. Baš kao ni Turska. Možete li se sjetiti ijedne zemlje koja ima muslimane a da je primljena u EU? Albanija? Kako rekoh, Turska?

Ili ono čudo od Kosova? Ma ni pod razno. Samo, nemaju ljudi petlju ni obraza, pa ni poštenja to reći. Patološki strah od muslimana se povećao priljevom imigranata iz Afrike u Njemačku i Austriju. Tako da, čini mi se, Bosna i Hercegovina, čak i ako EU potraje, nema teoretskih šansi ući u tu EU. U međuvremenu će poslužiti za uvoz prehrambenog, tehnološkog, odjevnog i medicinskog smeća iz Europske unije.

U bosanskom džematu vladaju neka čudna pravila. Alkohol je Kur’anom zabranjen, baš kao i svinjetina. Duhan i gorki napitci nisu, jer poslanik u ta doba nije znao za njih, Brazil je bio daleko. Pokraj BBI centra u kojem nema alkohola, egzistira pivovara koja isti proizvodi. Ipak, bilo je i hvale vrijednih pokušaja izjednačavanja svih vjera i nacija u konzumaciji odvratne tekućine. Gradimir Gojer i još par džematlija su na Baščaršiji uspjeli zabraniti točenje alkohola, bar za vrijeme jednog ramazana. Sad kad je Bosanski džemat u svjetskim kuloarima neslužbeno proglašen teroristanom, nema te strogoće, da se vidi suživot i tolerancija.

Ipak, ovo sa zabranom „paradžemata“ mi nije jasno. Hoće li i katolicizam zabraniti pravoslavlje? Hoće li pravoslavlje zabraniti katolicizam? Hoće li i jedni i drugi zabraniti Jehovine svjedoke? Što sa evangelistima? Hoće li ih kamenovati ili barem izopćiti iz vjere?

Čudna smijurija od države ipak ima neke zakonitosti. U zakašnjelom pokušaju da preduprijedi još jednu tužbu zbog plavljenja mostarskih kvartova, načelnik mostarskog džemata Ljubo Bešlić, raskopao je najplavniji kvart. Podignuo asfalt i ukopao neke cijevi. Asfalt nije vratio, ali nam je ostavio gomile zemlje i kamenja, kao u Kabulu ili Alepu.

Ostatak grada je uljepšao tankim asfaltom i barikadama, da ne odudara od plavnog kvarta. Ostale su divne gomilice kamenja, kao nakon presude grešnici koja je počinila jedan od šerijatskih grijeha kažnjivih smrću. U kvartu su ostale gomilice kamenja na parkingu i u dvorištu, da nekom ne padne na pamet da se posveti kakvoj paravjeri ili preljubu.

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer