Published On: Ned, pro 27th, 2020

MOSTARSKI IZBORI Pogledajte kako će se rasporediti 3974 glasova koji pristižu poštom

Nakon dvodnevne stanke u nedjelju će započeti brojanje glasova pristiglih poštom za lokalne izbore u Mostaru koji su održani protekle nedjelje u tome gradu, čime će se objediniti rezultati i postati poznat novi saziv Gradskoga vijeća.

Kako su u subotu izvijestili iz Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH, u glavnom centru za brojanje u Sarajevu brojat će se listići pristigli iz inozemstva.

Za to glasovanje prijavilo se skoro 4000 birača.

Prema informacijama kojima raspolaže HMS od ukupno 3974 birača koji su se prijavili za glasovanje poštom, oko 2000 su birači bošnjačke nacionalnosti. Glasovi pristigli poštom pri tom će se pridruživati postojećim rezultatima i to u Izbornoj jedinici Jug 330, u Jugoistok idu 303 glasa, a u Jugozapad 1037, u Sjever 493, u Stari grad 1189 i Zapad 569. Naravno svih 3974 glasa rasporedit će se i u Gradskoj izbornoj jedinici, koja obuhvaća cijelo područje grada

Odlučeno je da se glasovi ne broje za katolički i pravoslavni Božić te za novogodišnje blagdane.

Ranije su iz HDZ-a BiH i stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS) prosvjedovali zbog odgode brojanja listića, a tvrde i da se fiktivnim prijavama bošnjačkih birača u većinskim hrvatskim izbornim područjima u gradu nastoji promijeniti rezultat izbora, prenosi Hina.

Prema kaznenoj prijavi Hrvatskog narodnog sabora podnesenoj prošlog tjedna i objavljenoj na njihovoj internetskoj stranici, “postoji osnovana sumnja da su se pojedini birači, većinom bošnjačke nacionalnosti, prijavili fiktivno na nove adrese stanovanja da bi sudjelovali na točno određenim biračkim mjestima, a sve zbog promjene strukture glasača na biračkom mjestu i u konačnici zbog utjecaja na rezultate izbora”.

Hrvatski narodni sabor u toj je prijavi naveo da se prema preliminarnim saznanjima “radi o više stotina slučajeva, čija brojnost ukazuje na organizirano djelovanje, poticano i potpomognuto od strane više osoba”.

Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije započelo je provjeru tih navoda.

Izbori u Mostaru održani protekle nedjelje prvi su na koje su građani hercegovačkog središta izašli nakon punih 12 godina.

Po do sada prebojanim glasovima s redovitih biračkih mjesta na izborima je s više od 18.000 glasova pobijedio HDZ BiH, a slijedi bošnjačka koalicija koju predvodi SDA s potporom nešto manje od 15.000 birača.

U Gradskome vijeću Mostara, koje broji 35 vijećnika, svoje predstavnike imat će i koalicija koju čine SDP BiH i Naša stranka te Hrvatska republikanska stranka, kao i srpska lista./HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>