Published On: Sri, pro 23rd, 2020

Mostarski HDZ BiH poziva SIP ”da objave ukradene rezultate izbora”

”Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar osuđuje politički kompromitirano Središnje izborno povjerenstva BiH te ovim putem ih pozivamo da konačno objave ukradene rezultate Lokalnih izbora za Grad Mostar”, poručili su u srijedu iz ove stranke.

Navode kako je prošao 61 sat od zatvaranja biračkih mjesta, a postupak brojanja glasova još nije okončan.

”Upravo to svakim satom izaziva veću bojazan u ispravnost izbornog procesa i potvrđuje teze o kompromitiranosti Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Ovakvi potezi stvaraju bespotrebne tenzije i zabrinutost da legitimna izborna volja građana i konstitutivnih naroda može biti izigrana od strane državnog tijela zaduženog za organiziranje i provedbu izbora”, navode iz ove stranke.

”Pozivamo javnost da narušeni izborni proces u Gradu Mostaru spasimo zajedničkim snagama i raspoloživim demokratskim sredstvima”, poručili su iz HDZ BiH.

Podsjetimo, HNS BiH oglasio se također priopćenjem u kojem traže ponavljanje izbora.

HNS navodi kako treba poništiti glasove ili ponoviti izborni proces u gradskim područjima s fiktivnim prijavama.

”Očekujemo reakciju zbog duboke kompromitacije izbornog procesa i očitovanje GIP-a te poništavanje glasova ili ponavljanje izbornog procesa zbog prekrajanja stvarne izborne volje stanovnika Mostara koji doista žive u spornim gradskim područjima”, objavio je Ured za informiranje Hrvatskog narodnog sabora.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović uputio je pismo na adrese međunarodnih dužnosnika kako bi ih upoznao s alarmantnim ugrozama integriteta izbornog procesa u Mostaru.

Čović je, između ostalog, zatražio žurno uključenje međunarodnih čimbenika, partnera i prijatelja te uključenje svih nadležnih institucija u rasvjetljavanje događaja koji svojim neodrživim, skandaloznim i opasnim ponašanjem ruše stabilnost i europski put Grada Mostara, Bosne i Hercegovine u cjelini i njezinih žitelja.

S druge strane, BH blok traži od Središnjeg izbornog povjerenstva BiH da se ponovno brojanje glasova za biračka mjesta u Mostaru izvrši u Centru za brojanje u Sarajevu.

”Ovaj zahtjev upućujemo javno, zbog ozbiljnih sumnja u malverzacije i mijenjanje volje birača prilikom ponovnog brojanja u Mostaru. Tražimo da Središnje izborno povjerenstvo BiH podhitno obustavi ponovno prebrojavanje u Mostaru i da brojanje bude ponovljeno u Sarajevu”, priopćili su iz BH Bloka.

Podsjetimo i kako je ranije naređeno ponovno brojanje glasova na 70 biračkih mjesta u Mostaru.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>