Published On: Mon, Aug 12th, 2019
#3rd | By Desk

Mostarski ćelopek: Termometri ‘zakucani’, turisti spas traže u Neretvi

Ekstremne vrućine s temperaturama zraka koje prelaze 41 stupanj u ponedjeljak su znatno otežavale život u gradu na Neretvi. Građani i brojni turisti tražili su spas od vrućina kupanjem u Neretvi, konzumiranjem osvježenja i zaštitama od uzavrelog sunca, javlja Anadolija.

Iako su mostarske gradske ulice puste, stara gradska jezgra Mostara je prepuna turista i građana koji traže osvježenje u Neretvi koja danas nije dovoljno ni ledena.  –

Odmah po izlasku iz mostarske rijeke kupačima je potrebno dodatno osvježenje, jer je nemoguće izdržati nezaštićen pod zrakama uzavrelog sunca, piše Anadolija.

Da je stanje uistinu alarmantno svjedoči činjenica da čak i skakači sa Starog mosta unatoč osvježenju Neretve za svega nekoliko minuta trebaju lepeze i pri sklanjanju sa sunca traže osvježenje i razne rekvizite.

Bez boce vode u ruci teško je vidjeti danas osobu u Mostar, kao i bez neke zaštite od sunca. Šeširi, kačketi, suncobrani i lepeze samo su neki od rekvizita koje građani i turiti koriste, dok traže nove metode za osvježenje.

Bijeg od vrućina turisti pronalaze i u dvorištu Koski Mehmed-pašine džamije gdje se okupljaju oko šadrvana kako bi se umili i osvježili, te uzeli hladnu vodu u svoje boce za piti i osvježiti se tijekom daljnjeg obilaska grada, piše Anadolija.

Temperatura zraka na termometru koji je postavljen na šadrvanu oko 14 sati u hladu je iznosila 41 stupnj, a to jasno govori da su realne temperature na mostarskom asfaltu uvelike prešle ovogodišnje rekorde.

Mostarskoj ekipi Dnevnog avaza termometar je ‘zakucan’ na najviše. Maksimalnih 50 Celzijevih stupnjeva izmjerili su na Bulevaru, ali na suncu.

Foto: Avaz.ba / Zakucani termometar