Published On: Pet, sij 15th, 2021

Mostarski Aluminij želi ponuditi na tržištu i anode za druge tvrtke

Iz Aluminija u Mostaru iz dana u dan stižu dobre vijesti. Od zapošljavanjaradnika, pokretanja proizvodnje, potpisivanja ugovora, otvaranja novog tržišta… do novih ulaganja.

Nova radna mjesta

Ulaganje u iznosu od 3 milijuna KM za preinaku i pokretanje anodnog postrojenja uložit će M. T. Abraham Group, čija je podružnica Aluminij industrija.

Tada su također rekli da će modifikaciju izvršiti njihov kineski partner NFC “China Nonferrous Metal Industry’s”, u suradnji s austrijskim Outotecom, piše Večernji.ba.

– Plan za reaktivaciju postrojenja anoda bio je očekivani poslovni put jer imamo obvezu otvoriti što više radnih mjesta. Nakon pokretanja ljevaonice sa samo 30% kapaciteta, okrećemo se ponovnom aktiviranju anodnog postrojenja kako bismo bili sigurni da ćemo imati potrebu za više radnika, a također i kako bismo osigurali puni radni angažman za 90 radnika koji su se pridružili našem timu na samom početku ove godine – kazali su iz Uprave Aluminija u Mostaru.

Budući da je u prošlosti Aluminij proizvodio anode samo za njihovu upotrebu u elektrolizi, za te je anode postavljen način proizvodnje. Aluminij sada na tržištu želi ponuditi anode za druge kompanije.

Kako bi to mogli učiniti, trebaju proći inspekciju anodnog postrojenja koja uključuje detaljan plan modifikacije postrojenja jer svaka tvornica koristi različite anode, oblikovane za njihov postupak elektrolize. Aluminij je u pregovorima s potencijalnim kupcima, tako da uskoro preinaka postrojenja može u potpunosti započeti.

Kina je najveći proizvođač i izvoznik anoda, a u Aluminiju sa zadovoljstvom najavljuju suradnju sa Sunstone Development Co., Ltd. Tvrtka je specijalizirana za proizvodnju i marketing anoda za aluminijsku industriju, kako u Kini tako i za međunarodno tržište.

Njihov je cilj primjena znanosti i tehnologije za proizvodnju najkvalitetnijih i najisplativijih anoda u aluminijskoj industriji. Sunstone je inovativni lider u korištenju tehnologija za poboljšanje kvalitete anoda, objasnili su iz menadžmenta Aluminija.

Posljednje tromjesečje 2021.

– Modifikacija anodnog postrojenja je spor proces i ako se sve bude odvijalo prema planu, to se neće završiti prije posljednjeg tromjesečja 2021. godine.

Ali kako bismo imali sve spremno, moramo započeti odmah. Sada za to imamo najbolje moguće partnere, osim naših radnika.

Suradnja Aluminija s NFC-om, Outotecom i Sunstoneom zasigurno će završiti s najboljim proizvodom na tržištu – kazali su iz Aluminija.