Published On: Ned, pro 7th, 2014

Mostarske srednjoškolke mahom padaju u nesvijest

Među prvim razredima srednjih mostarskih škola vlada pravi trend padanja u nesvijest, potvrdilo je novinarima više profesora i djelatnika mostarskih srednjih škola.
Sugovornici Dnevnog lista koji iz razumljivih razloga žele ostati anonimni kazali su da se takvo što ranijih godina nije događalo.
Uzroci nesvjestice
”Postotak padanja u nesvijest se povećao za tisuću posto. Mahom se radi o djevojkama kojima iz čista mira dođe zlo nakon čega izgube svijest. Među dečkima se takvo što ne događa”, kazao je profesor u mostarskoj srednjoj školi. Profesorica iz jedne od škola smatra da su uzroci padanja u nesvijest različiti.
“Ja sam pedagog i već dva desetljeća radim s djecom. Više je razloga takvih događanja. Tu je i puno glume pa pojedinim učenicima gubljenje svijesti posluži kao dobar izgovor za eskiviranje usmenog odgovaranja ili pisanja kontrolnih ili pismenih vježbi. Mi profesori možemo postupiti na jedini mogući ispravni način, a to je pozvati Hitnu pomoć iako smo u najvišem broju slučajeva i sami svjesni da se radi o glumi. Drugi uzrok je privlačenje pozornosti na sebe. Treći i isto toliko bitan razlog je opća iscrpljenost koja vlada među srednjoškolcima. Ta mlađa populacija dane provodi na društvenim mrežama. Nerijetko se događa da dočekaju jutro uz svoje pametne telefone ili uz računalo. Oni se s time hvale nama profesorima. Ne razumijem roditelje koji ne kontroliraju što to njihova djeca rade po cijele dane i noći”, kazala je profesorica.
Opis simptoma
Njezina kolegica, također profesorica, opisala je kako izgleda jedan “pad u nesvijest”.
“Učenica najprije počne uzdisati i prevrtati očima. Onda se oko nje strči cijeli razred vičući u panici: ‘Zovite hitnu! Zovite hitnu!’ Unesrećena učenica se zatim počne tresti cijelim tijelom i ispuštati zvuke koji sliče na gušenje. Ubrzo zatim dođe Hitna pomoć i u većini slučajeva ustanovi da nema nekih vidljivih znakova tjelesnog stanja koji ukazuju na ozbiljnu bolest ili tegobu. Nerijetko zbog ovakvih slučajeva izgubimo po čitav sat”, kazala je.
Iako se radi o pravom trendu, profesori su dužni pozvati stručnu medicinsku pomoć. Jedna roditelj je čak sugerirao nastavnom kadru škole da, ako njezina kćer ponovno padne u nesvijest, više ne zovu Hitnu pomoć nego isključivo nju jer, kako je sama priznala, njezina kćer simulira nesvijest kako bi izbjegla odgovaranje, piše Dnevni list.
Profesori su svjesni da se može dogoditi da se nekome od učenika zaista dogodi stanje kada je medicinska pomoć nužna. “To su osjetljive stvari kojima moramo prilaziti s velikom ozbiljnošću. Sutra se može dogoditi da neko dijete zaista ima napadaj ovoga ili onoga, a da ga netko doživi kao simulatora zbog onih koji su ranije glumili. Apeliramo na srednjoškolce da se dozovu pameti i prestanu glumiti jer su to ozbiljne stvari”, upozorili su profesori.
U mostarskoj Hitnoj pomoći apeliraju na srednjoškolce da ne preskaču redovite jutarnje obroke i da smanje unos kave i cigareta. Slučajno ili ne, profesori su istaknuli da se još nikada nije dogodilo da neka od učenica padne u nesvijest na zadnjem satu kada više ne postoji strah od ispitivanja za ocjenu.
 
(Bljesak.info)