Published On: Pet, tra 5th, 2013

Mostarske maturantice žele izgledati kao Sulejmanove Sultanije

Mostarske maturantice već su se odavno počele pripremati za jedan od najvažnijih dana u životu, a to je proslava Mature. Najvažniji dio priprema svakako je odabir haljine koju će nositi tu večer.
Ove godine najtraženiji modeli haljina su asimetrične haljine, odnosno naprijed kraća, a otraga duža. Boje koje najviše traže su zelena, zlatna, bijela, ružičasta, te naravno crna.
”Haljine koje traže su najčešće zelene, ružičaste i zlatne boje. Većina maturantica koja dolazi u Salon želi izgledati poput Sultanija iz serije ‘Sulejman Veličanstveni’, te traže što bogatije i raskošnije haljine. Također dosta cura traži cvijeće u kosi, te naravno tijare koje su karakteristične za turske serije, rekla je za Bljesak.info Žana, vlasnica Salona vjenčanica Afrodita.

Roza haljina

Maturantice za taj dan neće štedjeti, što se vidi po izboru haljina čija cijena prelazi i 1000 KM.

”Haljina koju ću nositi na maturalnu zabavu koštala je 200 KM, ali u razredu imamo dosta djevojaka koje su za haljinu izdvojile i preko 900,1000, pa i 1500 KM. Matura je jednom u životu, svatko želi izgledati dobro, pa me ne čudi zašto su taj novac izdvojile za haljinu, rekla nam je maturantica Ivona.
One maturantice koje ne žele izdvajati ogromne iznose novca za haljinu, odlučile su se za jeftinije varijante odnosno za ručno šivanje haljina ili iznajmljivanje.
”Maturantice mi dolaze s fotografijom haljine koju žele. Ove godine haljine koje traže žele da su pune cirkona, raznih ukrasa, sa dosta tila, uglavnom žele da im haljine bogato izgledaju, rekla nam je krojačica Ivana.
Ručno šivanje haljine ovisi o modelu haljine, a u prosjeku košta od 100 do 150 KM, plus materijal za traženu haljinu.
Ukoliko se ne odluče za jednu od ovih opcija maturantice svoju haljinu za maturalnu zabavu mogu i iznajmiti. Iznajmljivanje haljina košta od 30KM do 120KM.
”Haljinu sam odlučila iznajmiti jer ću je nositi samo tu večer i više nikada. Iznajmljivanje haljine sam platila 50 KM, a haljina je duga crne boje, Mislim da ću izgledati jednako dobro kao i maturantice sa skupljim haljinama, rekla nam je maturantica Marina.
 
bljesak.info