Published On: Uto, stu 5th, 2013

Mostarska ANTIFA želi uklanjanje Stepinčeve ulice

Antifašistička akcija (AFA) Mostar, SABNOR Mostar i OKC “Abrašević” nastavljaju sa kampanjom “Za Mostar bez fašizma”, te u petak, 8. studenoga u 12 sati organiziraju antifašistički prosvjed ispred Gradske uprave.

Antifašisti će na prosvjedu od gradskih vlasti tražiti ispunjenje 4 zahtjeva:

1. Promjenu imena ulica nazvanih po fašistima i ratnim zločincima, i to Ulice Mile Budaka, Ulice Jure Francetića, Ulice Vokića i Lorkovića, te Ulice kardinala Stepinca;

2. Obnovu i zaštitu kulturno-istorijskog spomen kompleksa “Partizansko spomen groblje”;

3. Povratak spomen ploče profesorima i đacima mostarske gimnazije, žrtvama fašističkog terora u Staru gimnaziju;

4. Postavljanje spomenika svim civilnim žrtvama ratova u XX. stoljeću ispred Gradske vijećnice u Mostaru, priopćeno je iz AFA-e BiH.

 

Zanimljivo je da ANTIF-a prosjvjeduje ispred gradske uprave, umjesto da prosvjed usmjere pred zgradu SDP-a Mostar. Naime ta stranka blokirala je do sada nekoliko puta inicijative za brisanjem ulica Lorkovića, Budaka i Francetića iz Mostara , što je zanimljivo je predlagao HDZ.

No kako je HDZ tražio da se makne i Titova, SDP je braneći Tita obranio i ostanak vrlih ustaških prvaka, koje je netko “pametan” ucrtao u ratni Mostar 90-ih.

Zanimljivo je da se antifašisti ne do tiču imena Titove uice, radi se o udrugama koje se kite izrazitim humanističkim pridjevima, NVO organizacijama kojima su mile NVO pare zapadnijeh demokracija. Šta ima zapadniantifašizam sa masovnim jamama zagorskog diktatora nije poznato. No činjenica je da ANTIF-i drug Tito ne smeta. Dok Stepinac smeta.