Published On: Sri, kol 14th, 2019

Mostarac dobio odbijenicu u Sarajevu pa primljen na akademiju u New Yorku

Da su bh. djeca izuzetno talentirana pokazuje i sljedeća priča. Mostarac Goran Popović primljen je na akademiju u New Yorku, nakon što je dobio odbijenicu na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Goran je čak dobio i stipendiju koju ova akademija daje samo jednom studentu u generaciji. Kaže, možda se nakon studija i vrati u rodni Mostar.

Goran Popović, 25-godišnji Mostarac, uskoro pakuje kofere za SAD. Tamo će krenuti sa školovanjem za koje u BiH nije ni dobio priliku. Iako je po struci diplimirani profesor engleskog jezika, amaterski se bavi glumom zbog čega je želio profesionalno se ostvariti i u tome polju. Sarajevska akademija ga je prije šest godina odbila, dok mu je američka otvorila svoja vrata, piše federalna.ba.

– Ne možemo Vam reći da ste izgrađeni jer se glumac gradi čitav život, međutim, Vi ste nama pokazali dosta znanja da Vas ne možemo dalje nešto naučiti i ja sam tu bio malo skeptičan jer mislim, što bih ja sada trebao otići na Građevinski fakultet i da mi na Građevinskom fakultetu kažu, a vi ste već inženjer, mi vas nemamo što naučiti – kaže Goran Popović.

Sarajevskoj akademiji je, kaže, ipak, zahvalan, jer da ga nisu odbili, ne bi ni aplicirao na američku akademiju dramskih umjetnosti u New Yorku, a potom u svibnju otišao na audiciju u Stockholmu gdje je i primljen. Ljubav prema glumi rodila se još u djetinjstvu.

– Od šeste godine, možda čak malo i ranije, zato što je moja majka često pravila predstave u kući, lutkarske, obične predstave, ali to su bili više neki skečevi. I tu je dovodila Tonija Pehara Johu koji je danas u Novom Sadu. Tako da je stalno bilo neko kazalište u kući, stalno se, eto, nešto provlačilo. Onda je bio logičan slijed da se okrenemo i ja i moja sestra Nina u tom nekom smjeru – navodi on.

Priliku da uplovi u glumačke vode pružio mu je Mostarski teatar mladih.

Popović danas iza sebe ima odigrane brojne dramske predstave, ali i režije.

– Pitao sam se šta Mostar od kulture nema, odnosno šta još nije vidio u mostarskoj produkciji i shvatio sam da je to mjuzikl forma, i tako sam s 19 godina režirao prvi mjuzikl, adaptaciju Chicago mjuzikla “Posao, ne i zločin” – kaže Goran.

Sredinom rujna putuje u New York gdje će boraviti dvije godine. Za povratak u BiH nije siguran, ali tu mogućnost još ne isključuje. Ipak, želi se na neki način odužiti gradu u kojemu se ljubav prema glumi rodila.