Published On: Tue, Jul 25th, 2017
#3rd | By Desk

MOSTAR: Vlada HNŽ izrazila potrebu nabave letjelice za gašenje požara

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na sjednici u utorak u Mostaru istaknula je potrebu nabave letjelice za gašenje požara, s obzirom na učestalost ljetnih požara i nenadoknadive gubitke u agrarnom i šumskom sektoru.

Vlada je na sjednici prihvatila Izvješće o požarima u Županiji u kojem je konstatirano kako je od početka godine zabilježeno više od 1800 požara, a u posljednjih dvadesetak dana zabilježeno je više od 500 vezanih požara s ukupnom vatrenom linijom preko 50 kilometara.

Vlada je pohvalila rad Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo te zahvalila članovima profesionalnih i dragovoljnih vatrogasnih postrojbi i svima koji su na bilo koji način dali doprinos u gašenju požara u HNŽ-u.

Vlada je usvojila Prijedlog zakona o obrazovanju odraslih, istaknuvši kako je obrazovanje odraslih jedno od područja čijim se sustavnim uređenjem može dati značajan doprinos da se radno sposobno stanovništvo, kroz koncept cjeloživotnog učenja, učini konkurentnim na tržištu rada koje se ubrzano mijenja pod utjecajem tehnoloških dostignuća i moderniziranja proizvodnih procesa.

Zakonom su uređena načela, ciljevi i oblici obrazovanja odraslih, te je to područje regulirano na sustavan i jedinstven način, sukladno načelima i ciljevima uspostavljenima na razini EU.

Vlada je, također, usvojila Zakon o ugostiteljstvu kojim se uređuju način i uvjeti pod kojima fizičke i pravne osobe mogu obavljati ugostiteljsku djelatnost, utemeljenje i prestanak rada ugostiteljskog objekta, razvrstavanje i kategoriziranje ugostiteljskog objekta, ugostiteljske usluge u kućanstvu, obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, te na plovnom objektu i plutajućem objektu.

Donesena je i Odluka o odobravanju 20.000 KM Športskom savezu Grada Mostara za liječničke preglede športaša kako bi nesmetano mogli sudjelovati na natjecanjima.

Iz resora Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Vlada je usvojila Izvješće o izvršenju sankcija u HNŽ-u, te Izvješće o radu notara za 2016. godinu, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a./HMS/