Published On: Sub, kol 26th, 2017
#3rd | By Desk

MOSTAR: Teška situacija sa požarima na Rujištu, u gašenju pomaže i helikopter OSBiH

Izuzetno je teška požarna situacija na Rujištu, planinskom izletištu dvadesetak kilometara sjeverno od Mostara. Požar koji se aktivirao jučer ujutro, dobio je na intezitetu pa ja u pomoć mostarskim vatrogascima i stanovništvu pritekao i helikopter Oružanih snaga BiH.

“Jedini aktivan požar na našem području je ovaj na Rujištu, ali je on ogroman. Helikopter koji danas nije mogao djelovati na Čvrsnici, upućen je ka ovom kraju. Djelovao je u prijepodnevnim satima, sad već ne može zbog visokih temperatura, ali bi trebao poslijepodne ponovo. Koncetrirat ćemo se da sačuvamo vikendice i kuće te nastojati ograničiti širenje požara koliko je to u našoj mogućnosti”, kazao je za Klix.ba Petar Jurić, zapovjednik Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar.

Osim PVJ Mostar, požar na Rujištu gase mještani i pripadnice DVD Rujište, koji baš na tom planinskom platou imaju svoje sjedište. Vatrogascima i mještanima u gašenju pomaže i tridesetak planinara iz Kaštela i Sinja koji su pošli u pohod na Zelenu glavu, ali su vidjevši opasnost koja prijeti, zaustavili se i krenuli zajedno za lokalnim stanovništvom u borbu protiv vatrene stihije./HMS/