Published On: Pet, ruj 1st, 2017
#3rd | By Desk

MOSTAR SE KONAČNO UJEDINJUJE: Oduševljeni šahovnicom, Mostarci na drugom brdu kraju su sa izradom prekrasnog bijelog ljiljana

Veliki bijeli Ljiljan će biti postavljen kao potpora akciji iscrtavanja šahovnice na brdu Planinica od prije par mjeseci.

Tako će bezlične mostarske uzvisine koje su nekada tijekom totalitarnog režima karakterizirale pozdravne poruke jednom masovnom ubojici o kojemu i danas ne smiješ reći ništa loše, budući da ti time prijeti opasnost da te ne nazovu primitivcem i fašistom.

Svi Bosanci i Hercegovci znaju da je nekada nad Mostarom stajao veliki natpis:  “Masovni ubojico Volimo te”  i da su se mnogi Mostarci javno praktički kleli “Masovnog mi ubojice” kad bi govorili “Tita mi”.

Te mračne, totalitarne poruke povrh Mostara zamijenit će povijesni simboli BH naroda, lijepi  koloritni amblemi BH naroda, naroda koji su stvorili ovu zemlju i koji će činiti njenu budućnost.

Na društvenim mrežama kruži i fotografija budućeg ljiljana za kojeg se najavljuje dovršetak u narednih nekoliko dana.

Treba istaći da je ljiljan osim što je jako prihvaćen kod naše braće Bošnjaka ujedno jedan i  od katoličkih simobila i grb našeg srednjovjekovnog vladara  kralja Tvrtka.

A kralj Tvrtko je ono što nas povezuje a ne razdvaja. I umjesto da je recimo recentna bošnjačka historiopolitika inzistirala na otkrivanju i jačanju predotomanskih etničkih obilježja kod Bošnjaka kako bi i Srbi i Hrvati i Bošnjaci išli ka zajedničkom nazivniku, oni su svojedobno kažnjavali i prokazivali mlade bošnjačke historičare koji bi se usudili istraživati Bošnjaštvo prije El Fatiha.

Ljiljan je , premda je izvorno kršćanski simbol, tijekom rata  postao prihvaćen kao lijep i moćan nacionalni simbol bošnjačkog naroda u BIH premda Ljiljan nije niti može predstavljati samo Bošnjake budući da kralj Tvrtko bijaše vladar cijele zemlje.

No bošnjačkog prihvaćanje sredonjovjekovne simbolike jasan je dokaz da su BH Bošnjaci dio europskog tradicijskog koda, da se ne odriču svoje predotomanske povijesti i ujedno su istovremeno muslimani što je njihovo pravo i  dokaz da je to posve normalna i spojiva stvar.

Upravo na toj činjenici Bosne i Hercegovine  kao jedine zemlje autentičnog europskog islama, BIH bi u budućnosti mogla i morala, bude li pameti, igrati izuzetno važnu ulogu na svjetskoj geopolitičkoj pozornici kao glavni čimbenik mira u svijetu,  budući da je Islam kakav se baštini u BIH upravo ono što današnjoj Europi treba.

Pod uvjetom da oni koji uvoze saudijski Islam u BIH ne uspiju u svojoj nakani deeuropizacije naših BH muslimana.

Nesumnjivo je naime da će trenutna borba protiv islamista koji zloporabom Islama siju smrt,  završiti formiranjem svjetskog centra za pitanja Islama i njegove prilagodbe današnjici. Ne postoji bolje mjesto na svijetu za takav centar od Bosne i Hercegovine a g. Kavazović već je utro put takvoj jednoj ideji.

Na neki način ljiljane vole i Hrvati i Bošnjaci kao što šahovnicu pod kojom su obranili Mostar vole jednako i Bošnjaci i Hrvati.

Jednako tako moramo voljeti i srpske heraldičke simbole. Ako ćemo ih gledati isključivo kao ratne znakove i znakove genocida nikada ih nećemo zavoljeti.

No srpsko znakovlje predstavlja nešto puno šire od onog čemu nas godinama naši mediji uče. I srpski narod nije narod koji je samo nanosio bol nego je istu i trpio. Kao i svi drugi narodi Balkana. Sve to i šahovnica i ljiljan i orlovi čine današnju modernu BIH. Onaj tko to ne prihvaća ne prihvaća BIH.
Stvaranje nadidentitarne simbolike, guranje postojećih identiteta u novi BIH može odvesti samo u nove sukobe i stagnaciju.

Stoga bi entuzijasti koji su radili šahovnicu u Mostaru trebali pomoći entuzijastima koji žele nacrtati ljiljan da to skupa urade i pošalju pravu poruku svijetu.

A svi skupa kada nacrtaju ljiljan trebaju  svratiti do Saborne Crkve i podići koji kamen za obnovu ove lijepe sakralne građevine koja će uskoro krasiti naš lijepi grad Mostar.

Premda postoje Bošnjaci koji mrze šahovnicu zbog bošnjačkohrvatskog sukoba 93-e godine mnogi djedovi današnjih Bošnjaka ratovali su za tu istu šahovnicu.

Premda postoje mnogi Hrvati koji ne podnose ljiljane zbog ratnih događanja, jačanjem svijesti o tome kako je to povijesni simbol iz naše zajedničke povijesti i ujedno kršćanski znak, nema potrebe da Hrvati koji su doživjeli i traume od Bošnjaka u zadnjem ratu nastave s tom mržnjom. Jer nije ubijao Ljiljan, nego ideja.

Mnogi Bošnjaci opet ne mrze šahovnicu nego ju čak žele i imati. Recimo u putovnici. Mnogi su zbog bošnjačkog nacionalnog pokreta, iako imaju hrvatske korijene, na žalost izgubili pravo na nju.

Premda se to nekako javno krije mnogom Bošnjaku u BIH šahovnica nije uopće mrska. Dapače vole ju.

Recimo oni koji su tijekom rata bili udomljeni u Hrvatskoj. 400.000 Bošnjaka koje gotovo pa nećete sresti u BIH medijima jer bi njihova svjedočanstva o tome kako su ih Hrvati udomili otklonili teoriju RH kao agresora.

Podsjećamo prije nekoliko mjeseci je  u poslijepodnevnim satima uočena veća grupa osoba na brdu Fortica, a na mjestu gdje je predviđeno postavljanje bijelog ljiljana.

Tako će Mostar vjerojatno dobiti dva simbola sa jedne strane šahovnica dok sa druge ljiljan.

Pitanje je ima li još koje slobodno brdo za iscrtavanje kakvog lijepog srpskg krilatog orla, il je u međuvremenu tamo posađeno smilje?

Poskok.info