Published On: Sri, srp. 4th, 2018

Mostar: SDA tvrdi da su stranci nasjeli na Čovićevu priču, a SBB da obje stranke surađuju

Međunarodnoj zajednici zamjeraju pasivan odnos prema ovom problemu i nasjedanje na HDZ-ovu priču.

“Obistinile su se naše sumnje da HDZ, posebno njihov gradski odbor, ne govori iskreno kad kaže da će se Mostar posmatrati izdvojeno od ostalih dijelova promjene Izbornog zakona, a to je potvrdio i Dragan Čović neki dan. Zabrinjavajuće je i to prebacivanje odgovornosti da su “bošnjačke” stranke odgovorne za ne postizanje dogovora, a baš su da tako kažem probosanske stranke, najviše SDA, napravile kompromisa i uradile u pronalasku odgovarajućeg modela implementacije presude Ustavnog suda”, kazao je za Klix.ba Salem Marić, predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar.

Dodaje i da je mišljenje većine eksperata kako se izbori u Mostaru ne mogu održati u zakonskim okvirima bez izmjena Statuta Grada Mostara.

HDZ naredni domaćin pregovora

“Nažalost međunarodna zajednica i OHR se ponašaju pasivno, a nasjeli su i na priču HDZ-a te podržali da se ide samo u izmjenu izbornog zakona, jer ih izgleda zanima provedba izbora pod svaku cijenu. Mislim da smo u pregovorima imali političku volju, te da smo napravili velike kompromise i došli do dobrih rješenja, ali Gradski odbor HDZ-a samo gleda šta će Čović reći i tako se ponaša”, izjavio je Marić.

Marić se nada da se priča o održavanju lokalnih izbora u Mostaru s ovim ne završava, te podsjeća da je HDZ naredni domaćin pregovora devet parlamentarnih stranaka i da ako do njema doše, da će se SDA sigurno odazvati.

Kazao je kako je stanje u Mostaru onakvo kakvo odgovara HDZ-u, te da SDA za to nema političku odgovornost, jer je vlast isključivo u rukama gradonačelnika.

Podsjećamo, prije dva dana Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH izjavio je da se izbori u gradu na Neretvi neće održati prije oktobra 2020. godine što je izazvalo niz reakcija, a posebno su kritički nastrojene bile političke stranke uključene u rješavanje mostarskog pitanja.

Izjava Čovića je u SBB-u ocijenjena apsurdnom, a HDZ-u je zamjereno i da ima dogovor sa SDA o neodržavanju izbora u Mostaru.

Anel Kljako, predsjednik mostarske organizacije SBB-a kaže kako je apsurdno da jedan čovjek odluči da Izbori u Mostaru neće biti održani ni ove godine.

Situacija jedinstvena u svijetu

“Činjenica je da se pokazalo istinitim ono na šta smo mi u SBB- u, upozoravali čitavo vrijeme, a to je da SDA i HDZ imaju dogovor sa se izbori u Mostaru ne održe. Oni se vrlo uspješno dogovore oko raspodjele plijena, kadrovskih pitanja, tokova novca, a oko izbora u Mostaru ne žele da postignu dogovor”, smatra Kljako.

U SBB-u kažu kako je mostarska situacija potpuno jedinstvena u cijelom svijetu.

“Nigdje u svijetu nema grada gdje je građanima uskraćeno osnovno građansko pravo, pravo glasa, osim u Mostaru. Politika SDA i HDZ-a je politika koja tjera mlade i obrazovane kadrove van naše držav, toj politici moraju građani reći stop na općim izborima”, kazao je za Klix.ba Kljako.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer