Published On: Pon, stu 29th, 2021

Mostar: Predstavljena slikovnica ”Herceg Stjepan Kosača”

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak u Mostaru je u ponedjeljak predstavljena slikovnica “Herceg Stjepan Kosača”, autora Zvonimira Mikulića.

Slikovnica je izašla u nakladi HKD Napredak podružnica Ljubuški. Autor teksta je Zvonimir Mikulić, ilustracije potpisuje Marko Barbarić, a svoj doprinos dali su i Anela Rozić-Vrankić i Mirko Rašić.

Mikulić je rekao da slikovnica govori o životu Stjepana Kosače te da si je u kreativnom procesu dopustio neke slobode kako bi djeci približio lik tog velikana.

– Prihvatio sam poziv ljubuškog Napretka da im se pridružim u stvaranju ove slikovnice i napisao sam pjesmu koja ima dvanaest strofa, dvanaest katrena četverostiha koji su podijeljeni po tri strofe gdje se prate hercegovo djetinjstvo, mladost, zrelost i starost. Istraživao sam koliko je bilo moguće, ali da ne idem previše u dubinu povijesnih činjenica, kako bih zadržao tu neku pjesničku slobodu, da zamislim neke stvari koje ne odgovaraju tim činjenicama – rekao je Mikulić.

Dodao je kako je slikovnica prilagođena djeci i njezin cilj je da mlađe generacije potakne na čitanje, da kroz čitanje upoznaju velikane iz naše povijesti.

Dopredsjednik Napretka Miroslav Landeka je rekao da ideja za ovu slikovnicu dolazi iz ljubuške podružnice te se osvrnuo na suradnju mostarskog i ljubuškog ogranka.

Imamo potpisan sporazum o prijateljstvu i suradnji sa ljubuškom podružnicom te se nadamo uspješnoj suradnji i u budućnosti. Prvo predstavljanje ove slikovnice je bilo u Ljubuškom, a sada je ovdje u Mostaru. Napredak se trudi biti raznovrstan, organizirajući mnoge kulturne sadržaje, a večeras smo privukli one najmlađe. Želja nam je ponuditi što bolji kulturni sadržaj Mostaru i Hercegovini – izjavio je Landeka.

Voditeljica programa bila je Barbara Landeka, a u promociji su sudjelovali Marko Barbarić, Anela Rozić-Vrankić, Zvonimir Mikulić Đono, Ljubuške mažoretkinje, Vitezovi herceg Stjepana, Udruga „Lubussa“, Glazbena škola Ljubuški i Klub kulture „Libuša“.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Legitimni Čova
Legitimni Čova
1 godina prije

Ovu slikovnicu zabraniti, nigdje nisam vidio šahovnicu, ipak je to najstarija pojava poslije ameba i srba