Published On: Ned, stu 4th, 2018

MOSTAR: Posvećeni zlatni križevi za Sabornu crkvu

Njihova preosveštenstva vladike njemački Grigorije i zahumsko-hercegovački Dimitrije posvetili su danas sedam pozlaćenih križeva koji će krasiti kupole Sabornog hrama Svete Trojice u Mostaru, koji je u izgradnji.

Posvećenju križeva prethodila je Sveta arhijerejska liturgija u Staroj crkvi u Mostaru, koju je su služili episkopi Grigorije, Dimitrije i umirovljeni vladika Atanasije, uz sasluženje brojnog svećenstva, a potom je litija stigla do Saborne crkve, gdje su posvećeni križevi.

Vladika Grigorije rekao je u besjedi da se dobro sjeća dana kada su ispod razrušenog hrama izvukli polomljeni križ sa vrha kupole.

“Mislio sam da ćemo graditi hram, ali ne i da ćemo vratiti taj križ. Vidjevši ovaj hrabri narod u dolini Neretve, koji ima veliku ljubav prema svojim precima, svom hramu, svojoj djeci, vidjevši da među braćom katolicima i muslimanima ima puno ljudi koji žele da se izgradi ova crkva, znao sam da ćemo je izgraditi”, rekao je vladika Grigorije.

On je naglasio da je ovaj hram saborni za sve pravoslavne Hercegovce, bilo gdje da su u svijetu. “On je naše saborno mjesto, sa koga polazimo i kome se vraćamo, zato je toliko važno da izgradimo ovaj hram. On je naše ishodište i naše ushodište, naše krštenje, naše Bogojavljenje, Vaskrsenje, Vaznesenje i naša Pedesetnica”, dodao je vladika Grigorije.

On je napomenuo da je gradnja ovog hrama bila praćena mnogim nedaćama, ali da je i to dobar znak, najavljujući da će hram biti izgrađen za godinu ili dvije. “Mislio sam da je ovo preveliki hram za ovaj grad i za naš narod u Hercegovini, ali sada znam da je ovaj hram prikladan za nas Hercegovce.

Ovaj hram je naše ogledalo i sve što mi jesmo. Gradeći ovaj hram, imali smo na umu da volimo naše bližnje, naše pretke i potomke, ali i naše susjede Hrvate i Bošnjake. Zato nam je Bog dao da izgradimo i obnovimo ovaj hram”, istaknuo je vladika Grigorije. On je naveo da će za godinu ili dvije, kada bude izgrađena Saborna crkva u Mostaru “u njoj pjevati i igrati, kao David, pa neka onda sveti oci čine sa njim što hoće”.

“Obnovom ovog hrama obnavlja se naša vjera, naša prošlost i gradi naša budućnost”, poručio je vladika Grigorije. Posvećenju križeva prisusvovao je veliki broj građana Mostara, ali i istočnohercegovačkih općina. Mostarski Srbi kažu da je ovo za njih veliki dan i da se nadaju da će Saborna crkva opet biti puna kao nekada. Križevi, koji su danas osvještani, poklon su “Rudnika i Termoelektrane” Ugljevik, a novac za njihovu pozlatu skupili su vjernici.

Vjernici na liturgiji Saborna crkva Svete Trojice, koja je u vrijeme gradnje 1873. godine bila najveći pravoslavni hram na Balkanu, zapaljena je i minirana do temelja u lipnju 1992. godine.

Obnova je počela 2010. godine, a u 18. rujna su završeni grubi građevinski radovi kada je u centralnu kupolu ugrađen posljednji kamen. Više od 80 posto sredstava za dosadašnje radove na obnovi crkve izdvojile su vlade Republike Srpske i Srbije. Foto: Bljesak.info / Sudjelovali su i najmlađi Crkva je zidana kamen po kamen, potpuno isto kao što je građena i 1873. godine, jer je riječ o nacionalnom spomeniku kulture.

Sada slijedi postavljanje krova, otvora i ukrašavanje enterijera i eksterijera crkve za što je potrebno prikupiti značajan iznos sredstava. Završetak radova je planiran do 2020. godine kada Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska proslavlja 800 godina postojanja, a kruna te svečanosti trebalo bi biti posvećenje Saborne crkve. Saborna crkva Svete Trojice jedan je od simbola Mostara, ali i simbol srpskog identiteta u ovom gradu. Trenutno je jedini veliki neobnovljeni vjerski objekt u BiH.

Bljesak.info