Published On: Pon, lis 7th, 2019

MOSTAR PONOVO U ŠOKU Ubijena Lana Bijedić iz Mostara trebala je ovih dana u Sarajevo na fakultet. Majci rekla da ide na kavu sa prijateljicom

Nakon što je iz Tužiteljstva Zapadnohercegovačke županije potvrđeno da je L. B. (19), čije je tijelo sinoć izvučeno iz rijeke Studenčice u Studencu kod Ljubuškog, ubijena, u Mostaru su zvaladali šok i nevjerica.

Kako saznaje Avaz, nesretna djevojka je Lana Bijedić iz Mostara, koja se ovih dana pripremala za odlazak na studij u Sarajevo. Ona je kći poznate sveučilišne profesorice iz Mostara i rođakinja istaknutog jugoslavenskog političara Džemala Bijedića koji je u siječnju 1977. tragično stradao u avionskoj nesreći. Bivši predsjednik Saveznog izvršnog vijeća, odnosno jugoslavenski premijer, bio je jedan od Titovih najbližih suradnika, a misterij nesreće u kojoj je poginula i njegova supruga Razija do danas nije do kraja razriješen. Bio je premijer SFRJ u tri mandata, a mnogi su ga smatrali kandidatom za Titova nasljednika.

Njen nestanak su jučer u 17 sati prijavili roditelji. Nakon što se nije vratila u dogovoreno vrijeme „s kave s prijateljicom“, kako je to majci rekla, zavladala je panika. Majka je bezuspješno pokušavala dobiti na njen telefonski broj.

Iz Tužiteljstva Zapadnohercegovačke županije su kazali da će sutra biti obavljena obdukcija, nakon čega će imati više informacija za javnost.

Neslužbeno saznaje Avaz da nije ubijena iz vatrenog oružja, a na licu mjesta, kao i na njenom tijelu, su nađeni tragovi koji ukazuju da se sa ubicom borila. Kako je rečeno, izuzeti su fragmenti koji će biti poslani na vještačenje.

Mnogobrojni mediji objavili su da je ubijena djevojka praunuka Džemala Bijedića, no tu je informaciju demantirao njegov istoimeni unuk, koji je u priopćenju za Oslobođenje objasnio obiteljske veze Lane i Džemala Bijedića.

– Cijela naša obitelj je pogođena ovom stravičnom tragedijom, ne možemo vjerovati što se dogodilo. S druge strane, ogorčeni smo na medije koji ovu tragediju pokušavaju na ovako ružan način iskoristiti. Lana nije praunuka Džemala, već Nurudina Bijedića. Salko i Džemal Bijedić su od dva brata djeca. Salko je imao, između ostalog, sina Nurudina, a Nurudinova kći je Nina, majka nastradale Lane.

Tužiteljstvo ŽZH: Djevojka iz Mostara umrla nasilnom smrću

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare