Published On: Tue, Jun 13th, 2017

MOSTAR: Širom BIH odaju se počasti hrvatskim žrtvama. Optuženih za ubojstva civila i danas nema

Na lokalitetima Uborak, Sutina i Zalik u Mostaru danas je obilježena 25. godišnjica od zločina koji su počinili pripadnici JNA i srpskih vojnih i paravojnih formacija nad 114 civila hrvatske i bošnjačke nacionalnosti u mostarskim prigradskim naseljima Uborak i Sutina, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Pripadnici JNA – pod zapovjedništvom generala Momčila Perišića, i razularenih srpskih paravojnih formacija, tog 13. lipnja nisu pokazali nimalo milosti prema čak 114 civila, Bošnjaka i Hrvata, prisilno odvedenih iz tzv. Atomskog skloništa u naselju Zalik, ili pokupljenih u raciji iz njihovih privatnih kuća i stanova.

Nakon batinanja, zlostavljanja, maltretiranja i ponižavanja u vojarni JNA Sjeverni logor, skončali su svoje živote na zvjerski način, a zatim pobacani u dvije grobnice na lokalitetima odlagališta smeća Sutina i Uborak.

Iako se slučaj Sutine i Uborka u pravosudnim krugovima tretira kao prvi slučaj masovnog zločina na području Hercegovine, i prvi slučaj u BiH kada su i službeno otkrivene jame s leševima ubijenih, za ubojstva 114 mostarskih civila do sada nitko nije odgovarao. Cijeli slučaj opisanog ratnog zločina istražen je i najvećim dijelom dokumentiran do u detalje već krajem 90.tih godina.

Predsjednik Udruge članova obitelji žrtava stradalih na Uborku i Sutini 1992. Adnin Hasić, koji je tada imao 11 godina i kome su ubijeni otac i majka, podsjetio je kako je Tužiteljstvo BiH propustilo za proteklih 25 godina uraditi svoj dio posla kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina vezanih za Uborak i Sutinu.

– Možda je šutnja najbolji odgovor za pravosudne institucije koje nažalost 25 godina šute kada je u pitanju odgovor na ovaj zločin – ocijenio je Hasić.

Po njegovim riječima, kada se radi o ovom zločinu, zakazalo je Haško, Županijsko i državno tužiteljstvo. Hasić je i ovom prilikom pozvao institucije BiH da ovaj proces ubrzaju kako bi se konačno pravdi privele one osobe koje su počinile ovaj zločin, kao i njihovi nalogodavci.

Podsjetio je kako je Haško tužiteljstvo napravilo veliki propust kada za ovaj zločin nije teretio generala JNA Momčila Perišića, koji je u tom razdoblju bio nadređeni svim jedinicama JNA i paravojnim jedinicama u Hercegovini. I Carla del Ponte, bivša glavna tužiteljica Haaškog suda, prilikom svoga posjeta Mostaru  upoznata je s ovim zločinom i svim relevantnim činjenicama, no Tužiteljstvo nije teretilo generala Perišića za zločine u Mostaru.

Obljetnici stradanja mostarskih Hrvata i Bošnjaka, uz ostale, nazočio je i gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić, glavna savjetnica Radmila Komadina, načelnici Božo Ćorić, Izet Šahović i Predrad Šupljeglav./HMS/