Published On: Sub, sij. 27th, 2018

MOSTAR: Obilježen Međunarodni dan holokausta

U povodu Međunarodnog dana holokausta Radmila Komadina, glavna savjetnica Grada Mostara  i Miroslav Landeka, savjetnik za odnose s javnošću položili su, zajedno s predstavnicima Židovske općine Mostar, u ime Grada Mostara vijenac na Židovskom groblju «Sutina», prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Glavna savjetnica Grada Mostara kazala je kako se trebamo podsjećati i obilježavati ovaj dan da se ovo više nikada ne bi ponovilo, jer stradali su nevini ljudi samo zato što si bili druge vjere ili nacije.

Mladima moramo prenositi poruke da iz ovakvih događaja iz prošlosti izvukli pouku za budućnost, kako se ti grozni događaji više nikada ne bi ponovili, istaknula je Komadina.

U Bosni i Hercegovini u Drugom svjetskom ratu od 15 tisuća Židova njih 12 tisuća stradalo je u brojnim koncentracijskim logorima širom zemalja bivše države. Glavna skupština Ujedinjenih naroda donijela je Odluku da se 27. siječnja, kada je oslobođen koncentracijski logor “Auschwitz”, obilježava kao Dan sjećanja na žrtve holokausta.

Odlukom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine od 16. siječnja 2007. godine 27. siječanj se u BiH obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Vlasti nacističke njemačke otvorile su logor 1940., nekoliko mjeseci nakon invazije na Poljsku. To je mjesto najvećeg židovskog stradanja. Drži se da je u Auschwitzu ubijeno milijun Židova, 75.000 Poljaka, 21.000 Roma, 15.000 vojnika Crvene armije. Prema podatcima iz različitih izvora, ukupan broj stradalih Židova u Drugom svjetskom ratu kreće se  od 4.194.000 do 5.820.960.

Jad Vašem, Memorijalni centar za židovske žrtve holokausta u Izraelu, u siječnju je ove godine prepoznao 26.120 osoba kao “Pravednika među narodima”./HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer