Published On: Sub, stu 25th, 2017

MOSTAR: Na konferenciji PR DAYS MOSTARIENSIS, o novim medijima govorilo 40 stručnjaka iz regije

Druga konferencija PR Days Mostariensis 2017. održana je danas na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Više od 40 stručnjaka odnosa s javnošću  je prezentiralo i analiziralo probleme iz ove oblasti. Prof. dr. Aleksandar Bogdanić s Fakulteta političkih znanosti u Banja Luci govorio je o o značaju društvene mreže Twiter. On kaže kako mediji mijenjaju načine komunikacije, poboljšavaju ih.

-Twiter sve informacije prosljeđuje dalje te informacija postaje čitanija što je više dijelimo, ističe.

Prof. dr. Božo Skoko s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu analizirao je stvarne dosege news portala. Naglasio je kako svi čitamo portale, te kako je, za razliku od tradicionalnih medija, moguće imati uvid u različite statistike čitanosti online medija.

Statistike čitanosti

,,Kada je riječ o čitanosti portala, mjeri se broj pristupa portalu, pregledi pojedinih stranica, stopa ostajanja, vrijeme zadržavanja na stranici i učestalost vraćanja na stranicu˝, podsjetio je prof. dr. Skoko. Također, govorio je i o lažnim informacijama, koje se mogu izbjeći ako se provjeravaju izvori tih informacija.

Doc. dr. Đorđe Obradović je objašnjavao uloga mamaca klikova u odnosima s javnošću. Analizirao je osnovne značajke dodjeljivanja značenja informacija na webu. Temelj predstavlja uporaba meta podataka.
,,Vjerodostojnost je ključ uspjeha i nužna je za odnose s javnošću”, kazao je doc. dr.  Obradović.
Ističe kako većinu zanima zabava, zbog čega se koriste poznate osobe za privlačenje pozornosti.

Medijska pismenost

Prof. dr. Boban Tomić, Visoka škola za komunikacije iz Beograda, naglasio je važnost medijske pismenosti. Kazao jer kako u Srbiji ne postoji sustavna obrazovna politika za medijsku pismenost, niti institucije koje se time bave.

,,Posljedice toga se odražavaju na opće obrazovne kompentencije kako odraslih, tako i mladih, a nedostatke razumijevanja poruka rezultira pogrešnim tumačenjem”, rekao je prof. dr. Tomić.

Semantički web

Prof. dr.Marija Putica s Filozofskog fakulteta u  Mostaru, prezentirala je semantički web, koji procesuira informacije na većoj razini te podrazumijeva dodavanje značenja informacija na webu.
Semantički web se temelji na pretpostavci o otvorenom svijetu.

Temu Studentski mediji u digitalnom društvu analizirao je prof.dr. Ilija Musa, koji je naglasio promjene medijskih sadržaja, organizacijske i tehnološke promjene i promjene publike. Za primjer je uzeo studij novinarstva na Filozofskom fakultetu u Mostaru, gdje su studenti kroz studentske medije učili se praktičnom dijelu ove struke. To im je pomoglo da kasnije lakše pronađu posao.

Ekspanzija medija i mediokracija

Mr. sc. Vuk Vučetić s Filozofskog fakulteta u Sarajevu govorio je o ekspanziji medija, o medijskoj tehnologiji i mediokraciji. Društvo bez medija ne bi opstalo, oni su okolina koja utječe na kulturu javnosti. Ne utječu samo na politički dio društva, već mijenjaju ga u potpunosti.

Empirijske rezultate istraživanja ponašanja milenijalaca na društvenim mrežama prikazala je prof. dr. Milica Kostić Stanković s Fakulteta organizacijskih znanosti u Beogradu.

Prof. dr. Damir Kukić je objašnjavao nove imaginacije weba 3.0. Novi obrasci su povećali broj korisnika i omogućili stalnu nadogradnju.

Oonline komunikacija važna za društveno odgovorno poslovanje

Darko Juka je prezentirao važnost online komunikacije društveno-odgovornog poslovanja. Galerija Aluminij iz Mostara je savršen primjer toga. Mladi su bili ciljana publika, jer mnogo njih nije bilo upoznato sa radom kazališta ili sa izložbama. Zbog toga, galerija Aluminij se usredotočila na mlade, koje su uspjeli potaknuti da dolaze.

Predsjednik Organizacijskog odbora doc. dr. sc. Nino Ćorić je objasnio upotrebu emojija u poslovnoj komunikaciji, koji predstavljaju određene stavove, izraze lica, geste i slično. Time se upotpunio nedostatak neverbalne komunikacije.

Ćorić se na kraju zahvalio suradnicima i studentima, bez kojih ova konferencija ne bi uspjela./A. Jurišić/HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x