Published On: Uto, lis 13th, 2020

Mostar: Mladi će na izbore, ali ne vjeruju u promjene

U istraživanju ”Mišljenja, zabrinutosti i očekivanja mladih Mostara” sudjelovalo je 630 mladih iz gradskogi prigradskog područja

Od 630 ispitanih mladih osoba u Mostaru, 70 posto njih je reklo da će izaći na izbore, dok samo 18 posto njih vjeruje da može nešto promijeniti, pokazalo je to istraživanje „Mišljenja, zabrinutosti i očekivanja mladih Mostara“, koje je u skalpu Mreže Naše društvo, radio Centar za psihološku podršku ‘Sensus’.

Majda Šehić predstavljajući rezultate rekla je da je istraživanje rađeno u gradskim i prigradskim naseljima.

”Oko polovine ispitanih  mladih osoba želi ostati u BiH, 25 posto njih ne želi nikako ostati i 25 je nesigurno i ne znaju gdje se vide u budućnost. Značajno je reći da mlade u BiH drži obitelj patriotizam i nada u bolju budućnost. Ništa od razloga nije dovoljno da bi rekli da su mladi zadovoljni životom u gradu”, rekla je Šehić.

Kaže da je važan podatak o izborima, te se postavlja pitanje zašto mladi ne vjeruju da se ne može nešto promijeniti.

”Oko 50 posto ispitanih je reklo da su članovi inicijativa koji zastupaju prava mladih, 14 posto ih je reklo da su aktivni u političkim strankama. Ako imamo velik broj mladih koji su u inicijativama i aktivni, zašto onda ne vidimo promjene? Radi li se o formalnom sudjelovanju? Izlaze li na izbore samo da ispune građansku dužnost? Za kakve opcije će se opredijeliti? Sve su to pitanja koja bi se trebala istražiti”, kaže Šehić.

Kao tri najveća problema mladi su izdvojili nezaposlenost, niske prihode, a treće je nedostatak gradske podrške što je kaže Šehić, jasna poruka trenutnim i budućim vlastima da je mladima potrebna veća podrška.