Published On: Uto, velj 12th, 2013

Mostar kao glavni grad Federacije BiH?

SARAJEVO – Socijaldemokratska unija Bosne i Hercegovine (SDU) održala je danas pres-konferenciju na kojoj je predstavila četiri osnovne teze o pitanju ustroja Grada Mostara.

SDU smatra kako Mostar treba urediti kao grad u čijem sastavu bi bile tri multietične općine, imao bi gradsko vijeće koje bi se sastojalo od jednakog broja vijećnika iz sve tri općine; gradonačelnik i dva njegova zamjenika koji ne mogu biti iz istih konstitutivnih naroda i ostalih, te da Mostar bude glavni grad FBiH.
– Mostar bi trebalo proglasiti glavnim gradom Federacije BiH, to je četvrti princip SDUBiH, rekao je predsjednik SDU-a BiH Miro Lazović i dodao da bez rješavanja pitanja grada Mostara ne može biti ni preustroja FBiH.
Istakao je činjenicu da Grad Mostar već 20 godina nije samo politički podijeljen grad i žrtva različitih političkih stavova nego je “etnički i psihološki podijeljen”.
Član Predsjedništva SDUBiH Emir Zlatar je pojasnio da Mostar treba urediti kao grad u čijem sastavu bi bile tri multietničke cjeline, te da granice općina ne bi bile duž rijeke Neretve, odnosno linijom ratnog razgraničenja, već bi bile ustrojene po principu stvaranja multietničkih općina obuhvaćajući obje obale rijeke Neretve.
– Grad Mostar imao bi gradsko vijeće koje bi se sastojalo od jednakog broja vijećnika iz sve tri općine, a vijećnici bi se birali indirektno iz izabranih općinskih vijeća, u kojem nacionalna zastupljenost treba odgovarati nacionalnoj strukturi po popisu iz 1991.godine, kazao je Zlatar.
Kada je u pitanju gradonačelnik, osnovna teza SDUBiH jest da gradonačelnik i dva zamjenika gradonačelnika ne mogu biti iz istih konstitutivnih naroda i ostalih, a birali bi se izravno na izborima na cijeloj teritoriji Grada Mostara, odnosno u sve tri općine.
Zlatar je potvrdio da bi se proglašavanjem Mostara glavnim gradom FBiH stvorile pretpostavke za njegov brži ekonomski razvitak, demografsku funkciju stanovništva i njegovo pretvaranje u veliki administrativni i diplomatski centar, što bi otvorilo perspektivu prevazilaženja postojećih nacionalnih i političkih podjela građana Mostara.
Mišljenja su, prenosi Fena, da se ovim prijedlogom implementira i presuda “Sejdić i Finci”.

bitno.ba