Published On: Čet, tra 11th, 2013

Mostar kakav je bio nekad

Lijepa vijest za sve Mostarke, Mostarce ali i za Škutore koji vole Mostar. Grupa od nekolicine mladih ljudi koji vole Grad na Neretvi pokrenuli su projekat kojem je cilj kreirati bazu fotografija iz Mostara a koje su napravljene do 90.-tih prošlog stoljeća.
Facebook stranica je otvorenog tipa i daje mogućnosti svima koji žele nešto napisati npr.-neko lijepo sjećanje o Mostaru, neku (ne)zgodu, zanimljivost i sl…ili postaviti fotografiju iz Mostara.
Imamo dva razloga zbog čega smo potaknuti da osnujemo ovu stranicu. Prvi je: Želimo mlađoj populaciji kroz fotografiju dočarati onu ljepotu koju je Mostar imao a s tim reći da je to bio sasvim drugi grad. One starije osobe koje pamte tu ljepotu želimo svakako „malo vratiti u prošlost“. S ovim nadamo se da ćemo brojnima izvući neke lijepe uspomene iz zaborava te svakako bar malo vratiti osmjeh na lice u ovoj tmurnom vremenu kojeg Mostar danas proživljava. Drugi naš razlog: jeste da skupimo što više starih fotografija s ulica Mostara digitalno ih obradimo (s maksimalnim oprezom da ne izgube oblik i priču koju žele reći) te da ih na sigurnim tvrdim diskovima konzerviramo, sačuvamo za potomke naših potomaka. Ovaj projekat svakako ne može nas samo 4, 5 ili 10 raditi, zato pozivamo sve koji imaju kakvu sliku iz Mostara da je skeniraju i pošalju a mi ćemo ih pohraniti u naš digitalni konzervatorij (koji je 100% siguran i pouzdan) ali da ih i predstavimo fanovima naše Facebook stranice. Svakako bi bilo poželjno uz sliku nam se dostavi i podatak o slici, npr.-datum ili bar desetljeće kad je napravljena, tko je na slici, događaj koji se zbio ili naselje i sl…-bilo što od toga čisto da imamo neki podatak o tom trenutku…
Moramo reći da u roku 48 sati nam je se pridružilo preko 300 fanova. Ovo je sentimentalno vrijedan projekat, nastaje od šturo odvojenog vremena članova našeg tima zato još jednom pozivamo da lajkate, preporučite nas drugima ali i da sudjelujete u stvaranju ovog jedinstvenog Mostarskog blaga. Kazali su nam članovi tima.
Slobodno pišite, lajkajte, kritizirajte
mostarprije@gmail.com
http://www.facebook.com/Mostarprije