Published On: Uto, srp 20th, 2021
#3rd | By Desk

Mostar ima second hand dućan u kojemu rade osobe s invaliditetom

U četvrtak se u Mostaru otvara second hand dućan Friends u kojemu rade osobe s invaliditetom, a posjetili smo ih na lokaciji u blizini Narodnog pozorišta u Ulici maršala Tita i pred nama nisu skrivali uzbuđenje povodom otvaranja i renoviranja dućana. Radi se o dućanu u kojemu svatko može pronaći nešto za sebe, a na taj način i podržati ovakvu pozitivnu priču u našem gradu.

Sunčica Kragulj, projekt menadžerica u Udruženju Naša djeca i direktorica ovoga dućana kazala je kako je dućan pri Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBiH registriran kao Društvo za zapošljavanje osoba s invaliditetom, a nakon renoviranja koje je trenutno u tijeku, svoja vrata u novom ruhu otvara u četvrtak 22. srpnja od 9 i 30 sati.

U Udruženju je najprije započela radionica radne okupacije, gdje su primali donacije odjeće te je primarno zamišljeno da se osobe s invaliditetom nauče radnim navikama, a zatim je to 2018. godine preraslo u formalno registrirani dućan „Prijatelji – Friends“ d.o.o.

– Zapošljavamo tri mlade žene s poteškoćama u razvoju. Zaposlena je i jedna djevojka bez poteškoća, a naše mentorice iz Udruženja također pomažu kao asistenti u radu. Općenito imamo problem sa zapošljavanjem osoba s invaliditetom u cijeloj Bosni i Hercegovini i jako je važno da se kroz rad uključe u društvo. Sretni smo prvenstveno jer smo im osigurali tu njihovu životnu svrhu i kada vidimo kako su se uspjele uključiti u zajednicu, svakodnevno komunicirati s ljudima, izgraditi radne vještine i samopouzdanje, umjesto da su zatvorene u kućama i nevidljive – kazala nam je Sunčica.

– Funkcioniramo na bazi primanja raznih donacija, primjerice čak dobivamo donacije iz inozemstva, ali i od naših sugrađana koji nam na taj način pomažu. Također, mogu nam pomoći kupovinom jer se zaista može pronaći super komada vintage odjeće i odličnih modnih dodataka koji se vjerojatno ne mogu pronaći u regularnim dućanima – dodala je.

Također nam je ispričala kako se radnja prvotno otvorila s doniranim namještajem koji im je dugo koristio, međutim vremenom je dotrajao.

– Nismo imali dovoljno opruga da možemo objesiti sve na vješalice i puno odjeće je bilo složeno te kupci nisu mogli vidjeti veliki dio odjeće. Uvidjeli smo da je potrebno renovirati, staviti malo svjetliji namještaj i poboljšati kupovno iskustvo posjetitelja. Aplicirali smo na projekt Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom koji dva puta godišnje objavljuje natječaje za poticajna sredstva za zapošljavanja osoba s invaliditetom i održivost razine zaposlenosti u firmama koje su registrirane. Ta sredstva smo dobili i iskoristili smo ih u iznosu od otprilike 9 tisuća KM, za ugradnju novog namještaja, popravak rasvjete, farbanje cijelog prostora, te smo nabavili nove vješalice, tako da smo kompletno sve renovirali.

Zejna Tule, jedna od zaposlenica nam je rekla kako jedva čeka da dućan započne s radom u četvrtak – Lijepo mi je i drago što sam našla posao da zaradim plaću. S kolegicama sam se sprijateljila već godinama i radimo skupa.

– Drago mi je da sam počela raditi u ovome butiku i da se osnažujem. Očekujemo više kupaca i više posla, a s kolegicama mi je divno i sve pomažemo jedne drugima – kazala je Đana Gačanica, također jedna od zaposlenica butika Friends.

– Drago mi je što imam priliku raditi i zaraditi plaću, trudimo se i dobrodošli su nam svi da nas podrže i hvala svima koji su nas do sada podržavali – poručila je Aida Džumhur.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x