Published On: Sri, ruj 25th, 2019

MOSTAR I BANJA LUKA NISU USPJELI Europska prijestolnica kulture za 2024. je norveški Bodo

Deseteročlani panel odabrao je norveški grad Bodo za Europsku prijestolnicu kulturu 2024. godine. U konkurenciji dva bh. grada Banjaluke i Mostara te spomenutog norveškog grada, prestižna titula pripala je gradu sa sjevera Norveške, javlja N1.

Projekt Europske prijestolnice kulture provodi se od 1985. godine s ciljem promocije boljeg međusobnog razumijevanja među europskim gradovima i jačanje osjećaja europske pripadnosti, istodobno ističući bogatstvo europskih kultura te njihovu različitost, ali i zajedničke osobine.

2024. godine po prvi put titulu Europske prijestolnice kulture nosit će tri grada. Pored Bodea tu prestižnu titulu nosit će još dva grada iz Europske unije, a to su estonski Tartu, te jedan od tri austrijska grada Salzkammergut, Dornbirn ili St. Polten.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić ranije je izjavio kako je projekt Europske prijestolnice kulture, bez obzira na ishod, prilika da Mostar kroz taj kulturni pothvat izgradi bolju budućnost za sve svoje stanovnike.

– Za Mostar, grad kulture, svjetlosti, ljubavi, ali i grad u kojem ima puno zaostataka iz prošlosti i pokidanih veza, ovo je prilika da se te veze ponovno uspostave i dovedu u fazu uzajamnoga poštivanja i uvažavanja. Kroz ovaj projekt vidimo povijesnu šansu ne samo da obnovimo grad, nego da obnovimo i bolje se upoznamo i uvažavamo kroz različitost kulture, religija, političkih opcija i svega onoga što jedan grad treba da ima – poručio je tada Bešlić./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare