Mostar: Ajvaz-dedo postao jedna od značajnijih veza naroda BiH i Turske

Povodom tzv. Dana nezavisnosti BiH, sinoć  je u Mostaru u organizaciji Karađoz-begove medrese upriličena promocija romana Envera Imamovića “Ajvaz- dedin san”. Autor romana, prof.dr. Enver Imamović kazao je u izjavi za Fenu kako ovaj povijesni roman govori o Ajvaz-dedi koji je došao s turskom vojskom u Bosnu kao derviš, duhovna osoba.
“Ajvaz-dedo je došao u Prusac da vrši svoju duhovnu misao i on se čitavim svojim bićem i duhom predao molitvama. Po predanjima, on je od Boga izmolio milost da raspukne stijena kako bi mogla poteći voda i napojiti Prusac. Kao spomen na jednu takvu ličnost i nakon 500 godina u Ajvatovici iznad Prusca obavlja se godišnja dova”, kazao je Imamović.
O tome da je Ajvaz-dedo povijesna ličnost, naglasio je Imamović, govori i podatak da je u Pruscu sačuvano njegovo turbe. “Osim Ajvaz-dede, u romanu je opisan i dolazak Turaka u Bosnu, na koji način su oni došli, te kako se desio taj fenomen da bogumili masovno prelaze na islam”, kazao je Imamović. Dodao je kako će roman “Ajvaz-dedin san” uskoro biti preveden i na turski jezik.
Kako se saznaje, profesor Imamović je već potpisao ugovor sa turskom izdavačkom kućom ‘Degisim’ koja će ovaj roman izdati u toj zemlji. Dužnosnici ove izdavačke kuće napominju da je njihov cilj da knjiga o Ajvaz-dedi u travnju ove godine ugleda svjetlo dana i na turskom govornom području.
Imamović je dodao da postoje bliske kulturološke i povijesne veze između naroda BiH i Turske, a u svojoj knjizi opisuje kako je Ajvaz-dedo postao jedna od značajnijih veza dva naroda.
“Ajvaz-dedo je most koji povezuje Bosnu i Tursku. Na Ajvatovicu svake godine pristigne veliki broj gostiju iz Turske. Zato Ajvaz-dedo ima istu vrijednost i za Bosnu i za Tursku”, kazao je profesor emeritus Filozofskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Enver Imamović.

more recommended stories