Published On: Thu, Jul 6th, 2017

Moskva pokušava odvratiti Erdogana od napada na sirijske Kurde?

Jučer se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan službeno sastao s ruskim ministrom obrane Sergejem Šojguom, ali na službenim stranicama turskog predsjednika nema nikakvih informacija o temi razgovora.

Prema ruskim stručnjacima je general Sergej Šojgu hitno doputovao u Istanbul s vrlo teškom zadaćom i da pronađe zajednički jezik s Ankarom o dinamici vojnog sukoba u Siriji, te da uskladi stavove Rusije i Turske na političkom i diplomatskom planu.

Ekspert Udruženja vojnih politologa i voditelj Odjela političkih znanosti i sociologije “Sveučilišta Plehanov”, Andrej Koškin, pokušao je odgonetnuti “misterij” pregovora Erdogana i generala Šojgua.

Sastanak je održan u rezidenciji na turskog predsjednika u Istanbulu. Detalji sastanka nisu navedeni, ali neki vojni stručnjaci i politolozi vjeruju da je posjet ruskog ministra obrane vjerojatno bio povezan s pripremom nove vojne kampanje Turske u području sirijskog kantona Afrin, regija na sjeverozapadu zemlje pod kontrolom kurdskih YPG snaga.

“U stvari, na ovakve susrete treba gledati vrlo pozitivno, jer tijekom ovih pregovora  strane istinski žele zajedno raditi na rješavanju najhitnijih problema. Ako ništa drugo, strane u pregovorima pokušavaju pronaći ono što im je zajedničko u rješavanju složenih problema na Bliskom istoku, posebice u Siriji”, objašnjava Koškin.

Ranije je, uz mnoge druge, turski list Sabah, pozivajući se na svoje izvore, izvijestio kako su pripreme za novu vojnu kampanju Turske gotove i da će prve mete turskih napada biti grad Tel Rifat i zračna baza Menagh, južno od grada Azaza.

Ofenziva na kanton Afrin bi trebala početi na istoku iz pravca Azaza, Jibreena i grada Mare, a na zapadu iz pravca Idliba. Sabah navodi kako je prije operacije Ankara provela konzultacije s Moskvom. Međutim, čini se da to nije istina.

“Mi u potpunosti razumijemo tursku stranu i stav Ankare je vrlo jednostavan, obzirom na činjenicu Kurdistansku radničku stranku Turska službeno smatra terorističkom organizacijom. Ali s druge strane, vidimo prilično jak uspjeh Kurda u borbi protiv militanata takozvane “Islamske države”, ali i da su u ovoj situaciji oni stalno u potrazi za ostvarenjem ciljevima i koristi. Uz svu složenost rješavanja sirijskog problema, kurdsko pitanje ne smije ostaviti bez nadzora”, nastavlja vojni analitičar.

Andrej Koškin je rekao kako Kurdi, koji trenutno žive u Turskoj, Siriji i Iraku, žele stvoriti nezavisni Kurdistan, jedinstveni državni entitet kojeg će se priznati cijela međunarodna zajednica.

Upravo to ne želi Erdogan. On neće dati dio Turske Kurdima da stvore novu državu, što je problem koji je uzrok dugogodišnjeg međusobnog sukoba. No, s druge strane Kurde podupiru predstavnici političkog establishmenta u SAD-u, a kurdske vojne snage koje djeluju u Siriji dobivaju oružje, novac i sredstava potrebna za borbu protiv terorista. Na prosvjede Turske Washington do sada nije reagirao. Amerikanci su svjesni da u određenoj mjeri Turska može biti na gubitku, ako Ankara otvorenim sukobom bude rješavala problem sa sirijskim kurdskim militantima. Zbog toga su vrlo zabrinuti u Ankari”, rekao je Andrej Koškin.

On podsjeća da trenutno djeluje antiteroristička koalicija Rusije, Sirije, Irana i Turske, a svima je glavni cilj očuvanje suvereniteta i državnosti Sirije. Međutim, za razliku od turskih vlasti, preostali članovi vojnopolitičkog bloka su zabrinuti zbog moguće prevlasti interesa Ankare. Zbog toga u ovoj teškoj situaciji strane stalno moraju usklađivati i koordinirati poteze, zbog čega je general Šojgu hitno došao u Ankaru i razgovarao s Erdoganom.

“Danas je Turska, prije svega, zainteresiran za rješavanje svojih problema, a to ne može ne brinuti Moskva, Teheran i Damask. Svi oni su čvrsto pri stavu da treba sačuvati suverenitet Sirije, stoga ne smije doći do nikakve neravnoteže. Usput, kad smo krenuli na ovaj zadatak, američka strana je na početku htjela riješiti samo probleme oko završetka borbi protiv ISIL-a, koje su, mislim, u završnoj fazi. Ali sada SAD žele izgraditi nekakav sustav kontrole nad sirijskim teritorijima koji su bogati prirodnim resursima, posebno naftom i plinom”, zaključio je Andrej Koškin.

U tom kontekstu, SAD odlučuju da će i nakon Raqqe ostati prisutni u Siriji i zajedno s Kurdima pokušati zauzeti naftna polja južno od Eufrata u pokrajini Deir Ez-Zor.

Posebno je važno naglasiti da je, nakon sastanka generala Šojgua i predsjednika Erdogana u Istanbulu, ruska vojska poslala svoj kontingent u kurdski kanton Afrin, koji je u istoimeni “glavni grad” regije stigao jučer, prije nadolazeće turske ofenzive. U konvoju su viđeni vojni kamioni KAMAZ i oklopna vozila “Tigar” i “Tajfun”.

Mediji javljaju da se Ankara rasporedila velike snage na granicama s kurdskom regijom Afrin, a raspoređen je i veliki broj turskih vojnika opremljenih oklopnim vozilima i teškom artiljerijom. Turska namjera je bila potpuno protjerati Kurde iz sirijske pokrajine Aleppo. Turski mediji su izvijestili kako se Moskva neće miješati u sukobe između Turske i Kurda, ali slanje vojske u Afrin govori suprotno, ili će pokušati na sve načine spriječiti da do sukoba uopće dođe.

Sljedećih nekoliko dana će pojasniti ovu situaciju, iako je sada gotovo sigurno da je posjet generala Šojgua bio posvećen razgovorima o namjerama Turske za pokretanje nove vojne kampanje u Siriji.