Published On: Tue, Jul 30th, 2013

MOON ZAKLJUČILO: BH građani moraju poštovati najkorumpiranije sudstvo u Europi. Ne i ja…

SARAJEVO – Odlazeće nešto što zove se Patrick, karikaturalna sublimija moći i gluposti koji govori ono što mu kažu a ne što misli i osjeća, i kojem se po Saraju svi listom uvlače u neku stvar jer je predstavnik SAD-a ne zato jer je pametan i lijep,  ekspert za balet, modu i Michelangela, koji se nesretnim spletom okolnosti zadesio u diplomaciji,  praktični sluga Turske, na američkoj plaći, čovjek koji je na vrh Federacije doveo najkorumpiranijeg mesara među političarima i najkorumpiranijeg političara među mesarima Jerku pl. Lijanovića i nešto malo neonacističke pravašije uputio je dovu o korupciji. Iako američko kaubojče zna da vrh korupcije počinje u OHR-u tamo gdje Hypo ljigavi Inzko sprječava uhićenje Lijanovića i preko američke ambasade odlazi u sve pore BH društva, iako zna da je upravo međunarodna zajednica generirala spiralu korumpiranog sudstva, na način da je osporavala ono malo sudskih presuda koji im nisu odgovarali on ima obraza , sad kad odlazi iz zemlje u kojoj je napravio totalni kuršlust držati govore o pravdi, pravosuđu i korupciji. U zemlji koja je prije njegovog dolaska bila za nijansu normalnija i manje korumpirana.  Prije nego su suspendirali sudstvo u BIH. Ono isto koje , kako kažu, moramo poštovati…Šteta što ne vodi Inzka sa sobom. U vukojebine iz kojih su i došli…

Patrick S. Moon, objavio je na svom blogu komentar o bh. pravosuđu u kojem ističe da su ključni element svake uspješne, stabilne i moderne zemlje jake pravosudne institucije koje jednako poštuju i politički lideri i građani, te da bez tih institucija i mogućnosti njihovog funkcioniranja na način koji je u skladu s demokratskim principima i zakonom, nijedna država ne može očekivati uspjeh.

– Na moje veliko razočarenje, ponovo vidim da su pravosudne institucije državne razine, koje su temelj stabilne Bosne i Hercegovine s težnjama k punoj integraciji u Europu, meta napada političkih lidera iz Republike Srpske, naveo je Moon.

On naglašava da Tuiteljstvo i Sud BiH funkcionišu i da su međunarodni sudovi obje institucije priznali kao legitimne.

– Građanima se ne mora uvijek svidjeti, niti se uvijek moraju slagati s konačnim odlukama suda. Ali, u društvu koje je zasnovano na vladavini zakona, svi građani moraju poštovati sudske odluke. Ne postoji opcija u kojoj političari mogu birati i odlučivati koju će sudsku odluku poštovati, a koju ne, tvrdi Moon.

On je podsjetio da je nedavno u njegovoj zemlji jedan sudski slučaj izazvao snažne emocije na obje strane, ali je predsjednik Obama, koji je dao naslutiti da on osobno nije zadovoljan ishodom, jasno rekao da je porota nakon vijećanja donijela odluku i da je ona konačna.

– To je bit političkog liderstva: podrška pravosudnom sustavu i u slučajevima kada osobno imate drugačiji stav. Oni koji žele srušiti legitimne institucije pravde krenuli su opasnim putem, putem koji nas vodi još dalje od nje – pojašnjava Moon.

On smatra da je ironično da primjer koji se trenutno navodi kao dokaz neuspjeha pravosudnih institucija BiH zapravo dokazuje da su te institucije legitimne i funkcionalne.

– Govorim o predmetu Maktouf za koji je Europski sud za ljudska prava (ECHR) nedavno donio odluku po žalbi na presudu Suda BiH za ratne zločine počinjene 1992. i 1993. ECHR je utvrdio da postoji problem s izricanjem presude zbog primjene određenog zakona u ovom slučaju, ali se iznimno potrudio da naglasi da je samo to bio predmet njihovog razmatranja, napisavši “predmet razmatranja stoga nije bila zakonitost njihovih presuda, nego primjena različitih okvira za izricanje presuda za predmete ratnog zločina”. Nadalje, ECHR je utvrdio da nema razloga sumnjati u neovisnost međunarodnih sudaca državnog suda, te je dodatno utvrdio da je bilo u skladu s zakonom da su neki optuženi procesuirani na državnoj, a neki na entitetskoj razini – precizirao je Moon.

Po njegovom mišljenju, ovom odlukom je data snažna podrška pravosuđu državne razine BiH, s jasnom konstatacijom da ono efikasno može procesuirati predmete ratnog zločina a svaki političar koji nastoji koristiti presudu u slučaju Maktouf kako bi sugerirao da su ove institucije dokazano nelegitimne, bezočno ignorira činjenice iz presude koje govore upravo suprotno.

– Ove napade na pravosudne institucije državne razine vidimo onakvima kakvi oni jesu: oni predstavljaju strah od legitimnih institucija koje bi nekad mogle političare pozvati na odgovornost zbog onoga što rade. Kao što je predsjednik Harry S. Truman jednom rekao: ”To je stari politički trik: ako ih ne možeš uvjeriti, zbuni ih.” Građani BiH zaslužuju bolje od ovih političkih igara i nastojanja da se ljudi zbune i prevare. Zaslužuju političare koji poštuju vladavinu zakona i institucije koje garantuju njegovu provedbu. Zaslužuju lidere koji prihvataju pravosudne i druge institucije kao temelj stabilne, demokratske i prosperitetne zemlje kakvu njeni građani toliko žele – napisao je na svom blogu veleposlanik Moon.