Published On: Thu, Aug 15th, 2013

MOON: Nisam se sastajao s Dodikom jer bi se Erdogan naljutio

BANJA LUKA – Odlazeći veleposlanik Turske u  BiH Patrick Moon ponovio je danas da se u posljednje vrijeme nije sastajao s predsjednikom RS-a i SNSD-a Miloradom Dodikom zbog problema koje su imali, ali da je vodio razgovore s drugim funkionerima iz te stranke.

-Uvijek sam imao dobre odnose sa SNSD-om i imao sam redovne sastanke s pojedincima u toj stranci. Posljednjih nekoliko puta nisam se sastao s Dodikom zbog problema koje smo imali. Treba ponovo raditi na uspostavljanju povjerenja – kazao je Moon u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Ponovio je da se ranije sastao i s predsjednikom Narodne skupštine RS Igorom Radojićem i premijerom Željkom Cvijanović, ali da se danas nisu mogli sastati.

-Moje veleposlanstvo ima pozitivne i konstruktivne odnose s mnogima iz SNSD-a i to će se nastaviti – dodao je on. Moon je danas u Banjoj Luci razgovarao s predsjednikom SDS-a Mladenom Bosićem, a tijekom oproštajnog sastanka bilo je riječi o političkim pitanjima u BiH.

-Turska politika prema BiH ne zavisi ni od jednog pojedinca, to je politika koju vodi Vlada Turske  i stalna je i nastavit će se i kada ja odem – rekao je Moon, koji je na kraju mandata te za nekoliko tjedana odlazi s mjesta veleposlanika Turske u BIH.

Komentirajući kakvu situaciju ostavlja u BiH, turski veleposlanik je rekao da je bilo određenog poboljšanja, ali nedovoljnog, posebno kada su u pitanju kretanje BiH ka EU i NATO-savezu.

Očekuje da će bh. politički lideri ostvariti potreban nivo suradnje, kompromisa i dijaloga, a kako bi se postigla rješenja da se BiH može kretati naprijed i da od toga koristi imaju njeni građani.

-Nadamo se da će 1. listopada u Bruxellesu politički lideri uspjeti pronaći potrebna rješenja jer Turska želi  da vide napredak – kazao je Moon i ukazao da će građani trpjeti posljedice ako se bh. političari ne uspiju dogovoriti 1. listopada.