Published On: Sun, Jun 16th, 2013

Moon kritizirao bh. političare jer ”bojkotiraju svoje građane”

”Na prošlotjedne prosvjede u BiH izašli su građani kojima je stalo da se riješe određena pitanja, koji vide da probleme nitko ne rješava, koji vide da BiH zaostaje za svojim susjedima i koji žele da se vlast angažira u njihovom interesu”, objavio je veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u BiH Patrick Moon na svom blogu, pitajući se: ”Mogu li politički lideri bojkotirati svoje građane?”

Moon podsjeća da je naizgled obično administrativno pitanje, dodatno zakomplicirano kroz političke mehanizme u BiH, dovelo do toga da jedan od najmlađih i najranjivijih bh. građana, jedno bolesno novorođenče, nije moglo otputovati u inozemstvo zbog neophodne medicinske pomoći.

”Pomislili biste da će ovako ozbiljna situacija potaknuti bh. političku elitu na određena preispitivanja i moguću akciju. Pomislili biste da će se angažirati na iznalasku trajnog rješenja za ovaj relativno jednostavan problem.

Međutim, kao što vidimo, reakcija političke elite na proteste ogleda se u pokušajima manipuliranja činjenicama, izbjegavanju da se suoče sa stvarnom porukom koju im šalju građani, omalovažavanju nastojanja građana da zahtijevaju političko djelovanje, te prebacivanju odgovornosti za neuspjeh sa političara na građane”, stiče američki veleposlanik.

Nadalje, podsjeća da su prošlog tjedna neki političari govorili “da su jedna ili dvije političke stranke tajno organizirale prosvjede, da je demonstracije naručila i platila međunarodna zajednica, da je cilj prosvjeda svrgavanje određenih političara, da problem jedinstvenog matičnog broja građana nije pravi razlog za ove prosvjede, da građani ne bi trebali prosvjedovati, da su demonstracije etnički motivirane i tko zna šta još”.

”Trebao bi nam profesionalni kartograf da izradi kartu svih opsežnih, kompleksnih i čisto izmišljenih teorija zavjere koje su se počele širiti dok su majke sa djecom još uvijek dolazile da se pridruže mirnim protestima pred parlamentom, a studenti Banje Luke, 6. lipnja, tražili bolje uvjete smještaja”, naglašava ambasador Moon.

Istovremeno, upozorava da nitko ne bi trebao vrijeđati inteligenciju građana.

”Nitko ne bi trebao govoriti građanima da ne sudjeluju u mirnim prosvjedima. Rekao sam tada i opet kažem: prosvjedi 06. lipnja i oni koji su uslijedili u zdravoj demokraciji predstavljaju utjelovljenje građanske odgovornosti.

Ovim demonstracijama građani su poslali jasnu poruku. Umorni su od razjedinjujuće retorike, od neaktivnosti i raznih izgovora. Umorni su od političara koji ih nikada ne slušaju i ne nalaze rješenja za probleme”, navodi Moon.

Smatra da oni naprosto žele da njihovi izabrani lideri i institucije u kojima oni rade funkcioniraju. “Ne traže previše. Ipak, kad su građani izašli na ulice, koristeći svoje ustavno pravo, političari su negdje nestali, a institucije ostale prazne”.

”Moguće je da je BiH jedina demokratska zemlja u svijetu u kojoj je reakcija političkih lidera na prosvjede pokušaj da bojkotiraju svoje građane”, zaključuje američki veleposlanik, uz ocjenu da to nije način na koji se odgovorni lideri ponašaju u demokratskim društvima.

Nadalje, upozorava da su pred BiH ozbiljni izazovi koji zahtijevaju ozbiljno liderstvo i, možda ono što je najvažnije, funkcionalne institucije.

Kako bi odgovorili na ove izazove, čak i na najelementarnijoj razini, lideri moraju preuzeti odgovornost i zajedno učiniti institucije funkcionalnim, smatra Moon.

”Neki su rekli da su zabrinuti za osobnu sigurnost. Mislim da se na te primjedbe reagiralo. Rukovoditelji u oblasti sigurnosti na državnoj razini zatražili su istragu prošlotjednih događaja i osobno su jamčili državnim predstavnicima sigurnost pri dolasku i odlasku sa posla, bez ometanja”, navodi veleposlanik SAD-a u BiH.

Navodi da su aktualizirana i pitanja koordinacije, te ističe da ova i druge vrste “zabrinutosti” ne bi trebalo koristiti kao izgovor za izbjegavanje angažmana u interesu građana.

”Parlamentarci Bosne i Hercegovine i članovi Vijeća ministara primaju plaće koje su, uz beneficije, među najvećim u BiH. Najmanje što trebaju uraditi je da dođu na posao. To duguju građanima koje zastupaju”, precizira Moon.

”Građani su ti koji će ispaštati zbog bojkota rada na veoma važnim zakonima u parlamentu koji već ima veliki broj prioritetnih pitanja. Građani su ti koji će za dva tjedna vidjeti EU na svojoj granici i pitati se zašto njihovi politički lideri ne mogu postići dogovor oko osnovnih pitanja koji bi otvorio razgovore o članstvu u EU. Ako građani i dalje budu ignorirani, hoće li dati glas političkim strankama koje odbijaju raditi u njihovom interesu?”, navodi na svom blogu veleposlanik Moon.