Published On: Pet, tra 15th, 2022

Moody’s: Rusija je možda već bankrotirala

Rusija je možda već bankrotirala zato što nije uspjela servisirati svoje dolarske obveznice uslijed zapadnih sankcija zbog rata u Ukrajini, objavila je agencija Moody’s, što se nije dogodilo još od godina neposredno nakon Oktobarske revolucije 1917.

Rusija je 4. travnja izvršila plaćanje za dvije državne obveznice – s dospijećem 2022. i 2042. – u rubljima, a ne u dolarima. “Ugovori o obveznicama ne sadrže odredbe o otplati u bilo kojoj drugoj valuti osim u dolarima”, objavila je agencija.

“Stoga se može smatrati da je Rusija, prema definiciji Moody’sa, u bankrotu ako do 4. svibnja, kada istekne jednomjesečno razdoblje počeka, ne ispuni svoje obveze u dolarima”, stoji u priopćenju Moody’sa u četvrtak.

Moody’s tvrdi da neke euroobveznice Rusije izdane nakon 2018. omogućavaju plaćanje u rubljima u određenim uvjetima, no da one starije od tog razdoblja to ne dopuštaju. “Moody’s smatra da ulagači nisu dobili ugovorno plaćanje u stranoj valuti na datum dospijeća plaćanja”, priopćila je agencija.

Prvi veći ruski bankrot u više od sto godina

Rusija ponavlja kako želi vraćati svoj dug, no Zapad ju je spriječio u tome uvođenjem strogih sankcija nakon što je napala Ukrajinu 24. veljače.

Rusija 1998. nije vratila 40 milijardi dolara domaćeg duga, pa je devalvirala rubalj pod predsjednikom Borisom Jeljcinom jer je praktički bankrotirala poslije azijske dužničke krize i pada cijena nafte. Rusija ovaj put ima novac, no ne može ga isplatiti jer su joj zapadne zemlje zamrznule rezerve, četvrte najveće na svijetu. Bio bi to prvi veći ruski bankrot u više od stoljeća. Moskva je vraćala inozemne dugove čak i nakon raspada Sovjetskog Saveza./Hina/HMS/

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Tekbiraj, tekbiraj - pa za pojas zadjeni!
Tekbiraj, tekbiraj - pa za pojas zadjeni!
1 mjesec prije

Anglosaksonska goovna nakon svega očekuju da im Rusija plaća nekakve dugove 🙂 ?

Ovakve kreetene majka rijetko rađa – i takvi bi vladali svijetom 🙁 ?

Kiseljak
Kiseljak
1 mjesec prije

Ruje na aparatima a tek je pocelo.A nista nek spreme traktore i pravac Svrbija.

zoro
zoro
1 mjesec prije

Budala braco moja. Pa Rusija da bankrotira ??? Ovi soncianglo su teski pajseri.

Blanka
Blanka
1 mjesec prije

Dakle, Anglo gusari sa EU sjecikesama prvo ti drsko otmu privatnu imovinu od cca 630 milijardi dolara, i onda kazu – bankrotirao si.

Isti outlaws su to uradili i Libiji, ranije Iraku, I kako kazu u Eranistanu – izija vuk magare. Cudna ta medjunarodna ekipa – obicni kriminalci.