Published On: Pet, kol 6th, 2021

Montažna kuća s bazenom zlatne paraolimpijke Sandre Paović i supruga usred Zagreba

Kako je dan snimanja bio izuzetno sparan, već kraći boravak u vrtu hrvatske stolnotenisačice i zlatne paraolimpijke Sandre Paović i njezina supruga Daniela Lazova na zagrebačkom Jarunu bio je dovoljan da doživimo sve čari njihove zelene oaze usred grada.

image
image
image
image

Naime, osim što je kuća montažna i luksuzno uređenog interijera, prilagođena je svim potrebama ovog bračnog para sa specifičnim rješenjima kao što su lift-platforma te niža visina kuhinjskih elemenata i namještaja, a ujedno je maksimalno povezana s prirodom, što su i bile njihove glavne želje. Tako, primjerice, lift-platforma ima otvorene vizure na vanjski dio ulazne nadstrešnice s krovnim vrtom, na kojem su sukulenti, ukrasna trava i rascvjetane čuvarkuće. Na galeriji je vertikalni vrt, a pogled na dnevnu zonu otkriva i zelenu gredu s prepariranim biljkama. Također, spavaća soba s kupaonicom povezana je s terasom, koju od susjedstva štiti umjetni bršljan. Ipak, važan dio kuće čini vrt s izlazom iz blagovaonice.

Za njegovo uređenje kontaktirali su, na preporuku Nikole Lučića iz Spa studija, tvrtku Herbafarm Magnolija, koja je rado prihvatila ponuđeni izazov.

– Vrt je, s obzirom na specifičnu situaciju u kojoj vlasnici imaju otežano kretanje, trebalo izvesti da bude prilagođen upravo njima, njihovim željama i potrebama. Vodeći se tom idejom, zajedno s dizajnericom vrtova Anom Jurišić iz tvrtke Dizajn Urbane Hortikulture, napravili smo izvedbeni projekt prema idejnom rješenju krajobraznog arhitekta Roberta Dujića – pojašnjava Tin Udovč, direktor tvrtke Herbafarm Magnolija.

image
image
image
image

Prilikom izrade izvedbenog rješenja i same izvedbe željelo se, kaže, usuglasiti nekoliko elementa: napraviti vrt koji zahtijeva minimalno održavanja, da se vlasnici mogu sami o njemu brinuti, da je u jednom nivou po kojem se moguće kretati uz pomoć štaka ili invalidskih kolica, a da kotači ne upadnu u zemlju, da se može pristupiti praktički svakom dijelu vrta te da se umjetni travnjak skladno stopi s prirodnim pokrivačima tla, grmljem, stablima i penjačicama u jedinstvenu cjelinu.

– Parcelu za gradnju tražili smo oko godinu dana. Pružila nam se dobra prilika, ova je parcela, sa starom kućom koju smo rušili, bila u blagom padu, pa ju je trebalo nivelirati, a željeli smo izbjeći stepenice i druge prepreke. Iako smo razmišljali o pravoj travi sa sustavom navodnjavanja, u posljednji smo se tren predomislili jer smo shvatili koliko je potrebno brige oko njezina održavanja. Ispostavilo se da je to bila vrhunska odluka, naručena je iz Nizozemske i vrlo je kvalitetna, mnogi ni ne primjećuju da je umjetna dok ne stanu na nju – govori nam Daniel, koji je bio prisutan na lokaciji prilikom svake faze, od same gradnje kuće do uređenja hortikulture, te sa stručnjacima razrađivao svoje ideje i zamisli.

image
image
image
image

Sama okućnica podijeljena je u nekoliko zona. Prednji vrt je reprezentativan, a impozantnu arhitekturu prate topiari i šišane forme koje svojim oblicima, teksturama i bojama daju život prostoru. Jedna od brojnih Danielovih ideja je i unikatan krovni vrt, koji je tim iz tvrtke Herbafarm Magnolija izveo kao “biljnu tortu” u više nivoa, što je omogućilo da se u njega postavi dovoljno supstrata za bilje.

S druge strane kuće, u stražnjem vrtu je zona opuštanja i uživanja i slobodne hortikulturne forme, od prostora uz bazen gdje vlasnici mogu uživati u svojoj intimi, preko vanjske kuhinje, do dodatnog dijela u gradskom vlasništvu, koji su dobili u zakup na korištenje, bez mogućnosti gradnje, a u kojem su kućica za alat i povišena vrtna gredica iz koje rastu jagode mjesečarke, salate, krastavci…

image
image
image
image

– Budući da imaju susjede s lijeve i desne strane, dok je sa stražnje strane vrta osnovna škola, izbor biljnih vrsta prilagodili smo minimaliziranju neželjenih pogleda i buke te stvaranju zone intime, uživanja i opuštanja – kaže Udovč, a Daniel nastavlja kako su htjeli biljke koje su lijepe, ali jednostavne za održavanje, s automatskim navodnjavanjem. Tako imaju lovor višnju kojoj u jesen minimalno pada lišće, čemprese…

image
image
image
image

Također, sav namještaj u vrtu, vanjska kuhinja, sjenica te alatnica Danielov su dizajn. Zanimljivo je spomenuti da je kuhinja s ugrađenim plinskim roštiljem u američkom stilu obložena keramičkim pločicama “gerung” spoja, koje su preostale nakon oblaganja kupaonice, a sviđale su se Danielu i Sandri pa su ih odlučili iskoristiti.

Uočili smo i dva zabavna mini makeovera: od ružne cijevi za ventilaciju napravljena je vesela gusjenica, a od poklopca šahta kućica za ptice.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x