Published On: Čet, ožu. 22nd, 2018

Monstruozni sovjetski minobacač se pojavio u Siriji (FOTO)

Prema fotografijama objavljenima na službenoj stranici sirijske vojske, minobacač M-240 kalibra 240mm, razvijen u Sovjetskom Savezu, trenutno se koristi za uništavanje utvrda terorističkih skupina u Siriji.

Monstruozni minobacač M-240 kalibra 240mm kalibra razvijen u SSSR-u ranih ’50-ih čini se da ponovno radi, ali u modernim sukobima.

Trenutno se najmoćniji minobacač na svijetu aktivno koristi za razaranje utvrda terorista u enklavi u Istočnoj Gouti.

minobacac m-240

FOTO – M-240 snimljen 13. ožujka u Siriji

Objavljene su i fotografije položaja na kojima topničke jedinice vladinih postrojbi koriste M-240.

Slike dobre kvalitete pokazuju impresivnu veličinu ovog oruđa i streljiva koje koristi. Njegove goleme granate teške su oko 130,7 kilograma i idealne su za uništavanje dobro utvrđenih bunkera terorista.

Vojni stručnjaci vjeruju da Sirija ima i navođene projektile “Smelčak”, ali za to još uvijek nema službene potvrde.

Težina svakog minobacača M-240 je više od četiri tone i služi ga jedanaest osoba. Maksimalna brzina ispaljivanja je jedan projektil u minuti, jer se za punjenje mora postaviti vodoravno. Međutim, ovaj nedostatak nadoknađuje njegova snaga.

Ruska vojska koristi samohodnu verziju ovih minobacača “Tulipan”. Dijele istu artiljeriju, ali ruska verzija ima hidraulični sustav punjenja. Domet streljiva od 134 kilograma je 8 kilometara, za protuoklopne rakete, kasetne bombe i zapaljive projektile od 230 kg je domet 19 km, a koristi i nuklearnu taktičku municiju snage 5 kilotona.

VIDEO: Prezentacija samohodne verzije 2S4 “Tulipan”

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer