Published On: Pon, tra 30th, 2012

MONSTRUMKA IZ TRUSINE PRIZNALA KRIVICU: Ležat će samo 5 godina

zolja-r-hOptužena Rasema Handanović Zolja, rođena 1972. godine, sporazumno je priznala krivicu za ratne zločine na žrtvama hrvatske nacionalnosti u selu Trusina kod Konjica 1993. godine, priopćeno je danas iz Tužiteljstva BiH.

Sporazumnim priznanjem koji je s tužiteljem Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH potpisala optužena, ona u cijelosti priznaje izvršenje krivičnog djela koje joj se stavlja na teret. 

Optužena je priznala da je kao pripadnica Specijalnog odreda za posebne namjene pri ŠVK Armije RBiH, pod nazivom “Zulfikar”, zajedno s drugim pripadnicima ovog odreda, sudjelovala u počinjenim zločinima nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti u mjestu Trusina kod Konjica 16. travnja 1993. godine.

Ona priznaje da je počinila krivično djelo ratnog zločina protiv stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Tužitelj Tužiteljstva BiH suglasan je da na osnovu sporazuma, Sud BiH optuženoj izrekne kaznu u trajanju od pet do šest godina zatvora, kao i da se optuženoj u utvrđenu i izrečenu kaznu zatvora, u visini koju odredi sud, a u okviru predloženog raspona, uračuna vrijeme provedeno u pritvoru, počevši od 13. travnja 2011. godine.

Optužena se obvezala na svjedočenje u ovom i drugim predmetima za ratne zločine koji se vode u pravosudnim institucijama BiH.

Predložena kazna u skladu je s njenom ulogom i odgovornošću u počinjenom ratnom zločinu. Sporazumnim priznanjem krivice, optužena se odriče prava na suđenje te prava na žalbu na presudu koju joj u ovom predmetu izrekne Sud BiH.

Prije sklapanja sporazumnog priznanja krivice, postupajući tužitelj je upoznao predstavnike obitelji žrtava iz Trusine o namjeri sklapanja sporazuma o priznanju krivice, koji su dali svoju podršku ovom sporazumu, radi otkrivanja potpune istine o ratnom zločinu u Trusini. Sporazum je proslijeđen Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH. (F)