Published On: Thu, Aug 27th, 2020

MONSTRUM Ubio 51 čovjeka i sve snimao: Napadača čeka doživotni zatvor bez opcije pomilovanja

Brenton Tarrant 19. ožujka 2019. godine hladnokrvno je u dvjema džamijama Na Novom Zelandu ubio 51 vjernika. Ubijao je i žene i djecu. Najmlađa žrtva imala je samo tri godine.

Iza vaše izopačene ideologije krije se mržnja koja vas je navela da napadnete žene, djecu i muškarce koji se nisu mogli braniti. Naša zadaća je da to zlo mržnje odlučno suzbijemo, rekao je sudac Cameron Mander, nakon što je osudio Brentona Tarranta na doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti uvjetnog otpusta, što je prva takva kazna u povijesti Novog Zelanda.

Brenton Tarrant 19. ožujka 2019. godine hladnokrvno je u dvjema džamijama Na Novom Zelandu ubio 51 vjernika. Ubijao je i žene i djecu. Najmlađa žrtva imala je samo tri godine. Ubojstva je prenosio uživo na Facebooku, preko kamere koju je imao na kacigi.

Sudac je, istaknuvši da je novozelandska muslimanska zajednica platila visoku cijenu, rekao je kako ni doživotni zatvor neće biti dovoljna kazna za ono što je učinio.

– Bili ste okrutni i bez milosti. Vaš je čin bio neljudski – rekao je sudac.

Novi Zeland nema smrtne kazne

Dana 15. ožujka 2019. australski bjelački rasist Brenton Tarrant hladnokrvno je u dvjema džamijama u tom novozelandskom gradu ubio 51 vjernika na molitvi petkom.

Proglašen je krivim za 51 ubojstvo, 40 pokušaja ubojstva i za teroristički napad pošto je u ožujku priznao krivnju.

Glavni tužitelj Mark Zarifeh ocijenio je da takav pokolj “nije zapamćen u povijesti zločina na Novom Zelandu”.

– Ovo je nesumnjivo najgore ubojstvo na Novom Zelandu (…) motivirano čvrsto ukorijenjenom rasističkom i ksenofobnom ideologijom – rekao je.

Doživotni zatvor je “jedina primjerena kazna” za Tarranta, zaključio je Zarifeh, prenosi Hina.