Mons. Barišić zove papu Franju na ‘ferragosto’ u Split

Nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić pozvao je papu Franju da za “ferragosto“ dođe na ljetovanje u Hrvatsku.
– Točno je, pozvao sam Svetoga Oca da dođe k nama jer je u Splitu na odmoru tajnik papine Komisije devetorice kardinala mons. Marcello Semeraro, biskup Albana kod Rima, koji mi je prije nekoliko dana rekao da radi i na odmoru te da ga je baš maloprije dvaput nazvao papa Franjo. Prvi put sa skrivenog broja pa mu nije raspoznao ni glas i, kada je pitao tko zove, rekao mu je: “To sam ja, Giorgio – Jorge“. A kada mu je mons. Semeraro rekao da je na odmoru u Hrvatskoj, papa je rekao kako je čuo da je Hrvatska jako lijepa i da sigurno ima mnogo turista – prepričao nam je mons. Barišić. Nadbiskup Barišić zamolio je, kako nam je rekao, mons. Semerara da prenese pozdrave papi Franji i da mu poruči neka ne ostane preko “ferragosta“ u Rimu jer bi i za njegov odmor Hrvatska bila lijepa, a nije ni daleko.
Poznat po neformalnosti
– Papa bi tako još jednom mogao dati dobar primjer ljudima da je potreban i odmor. A da zna da je Hrvatska lijepa, rekao je i meni na prvom susretu. Kad sam rekao da sam iz Hrvatske i iz Splita, Sveti Otac je rekao: “Hrvatska é bella, Spalato é bello“ – rekao nam je splitski nadbiskup nadajući se kako bi njegov poziv mogao imati odjeka jer je papa Franjo poznat po svojoj neformalnosti i često zna iznenaditi protokol.
Biskup Semeraro, kako nam je rekao mons. Barišić, običava ljetovati sa svojim svećenicima i bogoslovima pa su ove godine nakon susreta sa splitskim nadbiskupom za ljetovanje odabrali Split.
Mons. Barišić nada se da bi neformalnost pape mogla presuditi i kod ovoga neformalnog i neobičnog poziva na ljetovanje u Hrvatsku, a što bi takav posjet značio hrvatskom turizmu, ne treba ni spominjati.