Published On: Uto, pro 16th, 2014

Moneyval: Otklonite nedostatke

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar je u izjavi za Agenciju Fena kazao kako je od Moneyval delegacije BiH informiran o zaključcima posljednjeg sastanka Moneyvala obbora (Odbor eksperata Vijeća Europe za sprečavanje pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti).

– Tijekom posjete tima Moneyvala u studenom učinili smo sve s naše strane kako bi što bolje i kvalitetenije prezentirali trenutno stanje i što BiH poduzima u borbi protiv pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti. Zahvaljujući tome, BiH je dobila još malo vremena kako ispuni tražene uvjete. Nadamo se kako će ovo upozorenje shvatiti ozbiljno, jer bi posljedice stavljanja na „sivu listu“ mogle biti veoma teške za gospodarstvo, ali i svakog građanina BiH – kazao je Ćavar.

Moneyval odbor je na posljednjem zasjedanju donio odluku u vezi s BiH te dao posljednje upozorenje i veoma kratak rok vlastima BiH kako bi otklonili nedostatke ili će u suprotnom biti stavljena na „sivu listu“, saznaje Fena.

Nekoliko utjecajnih zemlja je čak predlagalo da se BiH odmah označi kao nekooperativna zemalja u borbi protiv pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti.
Naime, ukoliko BiH do travanjskog Plenarnog sastanka (13.-17. travnja 2015.) ne usvoji izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, kojim se otklanjaju utvrđeni nedostaci, a najmanje u dijelu koji se odnosi na financiranje terorističkih aktivnosti, Biro Moneyvala će predložiti na Plenarnom sastanku da se BiH uputi u FATF-ov ICRG postupak za neusklađene i nekooperativne zemlje, koji podrazumijeva uvrštavanje na „sivu listu“ neusklađenih i nekooperativnih zemalja.

Kako Fena saznaje, predstavnici Francuske, Austrije, SAD-a, Njemačke i predstavnik FATF-a su zahtijevali da se na ovom sastanku BiH uputi u ICRG postupak, ali kako je Biro Moneyvala branio svoj stav činjenicom da je na osnovu preliminarnih rezultata posjete u studenom evaluatora, konstatirano je kako se značajni tehnički nedostaci usklađenosti krivičnog zakonodavstva u praksi prevazilaze u određenim slučajevima, izuzev u oblasti financiranja terorističkih aktivnosti. Iz navedenog razloga je kao eliminatoran uvjet postavljeno usvajanje izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na financiranje terorističkih aktivnosti.

Nakon toga, predstavnici ovih zemlja konstatiraili su kako je ovo posljednji put.